Primoštenska čipka unikat je koji nema cijenu!

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 16 travnja, 2015 14:08

Primoštenska čipka unikat je koji nema cijenu!

Udruga primoštenskih čipkarica ‘Pekljica’ nastala je prije dvije godine s ciljem očuvanja tradicije čipkanja tamošnje čipke koja se od puno poznatije paške čipke razlikuje po svojoj unikatnosti i originalnom pletenju svakog komada zasebno. Tradicija čipkanja u Primoštenu, nažalost, nije se uspjela zadržati tijekom povijesti, pa Pekljice žele ponovno oživjeti jednu od najtežih i najdugotrajnijih ručnih izrada.

– Za vrijeme održavanja tečaja čipkarenja primoštenske čipke u Muzeju grada Šibenika prije tri godine, shvatile smo da zapravo ne znamo ništa o tome i da se čipkanje strašno razlikuje od kukičanja i pletenja. Neke od nas tada nisu znale ni držati iglu u ruci, što nam je predstavljalo veliki izazov u učenju – ispričala nam je Vinka Pancirov, predsjednica primoštenske udruge.

čipka primošten

Tek kad su krenule istraživati tehnike čipkanja, shvatile su koliko je to težak i skup zanat koji je nažalost izumro na primoštenskom području. Samo je jedna Primoštenka imala certifikat polaznika čipkarske škole, vrsna čipkarica Rosanda Ilić, ali nitko iz nove udruge nije uspio doseći njezinu razinu znanja.

– Najviše nas je zainteresiralo takozvano primoštensko opleće odnosno gornja košulja na narodnoj nošnji, ispod koje se nalazi košuljak odnosno potkošulja kratkih rukava, što je zaista originalan komad s prednjicom koja se radi od čipke. Bila je to svečana odjeća za dvije prigode, vjenčanje i pokop. Uvijek sam se pitala kako su stare Primoštenke uspijevale izrađivati tako savršene komade odjeće u uvjetima u kojima su živjele. Naime, čipkati se mora potpuno čistih ruku, što je za tadašnje prilike bez vode i struje zaista bila umjetnost. Nažalost, veliki broj originalnih košulja završio je u grobovima i nikad ih nećemo moći vidjeti – govori Vinka.

Knjižnica u Primoštenu

Naime, običaj je da se stare primoštenske gospođe pokapaju u uistinu prekrasnim nošnjama s tog područja.

Ono što je nju najviše fasciniralo, govori primoštenska čipkarica, jest geometrija izrade čipke koja zahtijeva strahovito umno naprezanje.

– Kada si amater puno te toga zanima, a ne znaš odgovore. Mene je posebno zainteresirala geometrija i dinamika izrade čipke koja je zapravo jako slična rješavanju enigmatskih zagonetki, a to se potvrdilo bezbroj puta tijekom čipkanja. Naime, zategnutost konca mora se unaprijed isplanirati i predvidjeti kako bi se postigla savršenost – naglašava Vinka i dodaje da postoji jako malo mjesta na svijetu gdje se radi takva, originalna čipka.

Knjižnica u Primoštenu

Paška čipka nadaleko je poznatija u svijetu, no u mnogočemu se razlikuje od one primoštenske. Pažani imaju nacrt i uvijek rade po njemu, dok je svaka izrađena primoštenska čipka originalna i unikatna i nemoguće je iščipkati dvije identične.

– Za jedno opleće potrebno je i do dvije godine rada, a s našim znanjem možda čak i više, stoga je zaista teško odrediti njezinu cijenu. U nju je utkana ljubav i strast autorice, a dobiti čipku na poklon nešto je čemu cijenu ne možemo odrediti, ali nažalost ljudi ne prepoznaju jedinstvenost u tome. Primjerice, komadić čipke na Pagu prodaje se za minimalno sto eura, a napravljen je u nekoliko primjeraka, kako onda procijeniti kolika je cijena unikatne primoštenske čipke – pita se Vinka.

Knjižnica u Primoštenu

Udruga primoštenskih Pekljica trenutno broji oko 25 članica koje se jednom tjedno sastaju u knjižnici na dvosatnoj radionici čipkanja. Ono što im je potrebno za rad jest poseban konac za čipku, duga igla, jastučić koji, kaže Vinka, svaka polaznica izrađuje za sebe, nacrt i konstrukcija kojeg rade na tečaju, te kartoni i papiri.

Knjižnica u Primoštenu

– Od godišnje članarine koja iznosi 200 kuna nabavljamo potrebne materijale, pokrivamo putne troškove i tiskamo diplome koje dobiva svaki polaznik našeg tečaja koji traje sedam mjeseci – govori predsjednica Pekljica i dodaje da im je želja u budućnosti doprinijeti svojim rukotvorinama turističkoj promociji i kulturnom bogatstvu našeg kraja.

Knjižnica u Primoštenu

I dok su paški stanovnici tijekom povijesti pa sve do danas zadržali tradiciju čipkanja ponajprije zahvaljujući njezinoj prodaji, primoštenska čipka ima ponajprije obilježje jednog identiteta. U nju je utkana emocija koja nema cijenu.

Izvor:Šibenik.in
Foto:Primošten Plus

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 16 travnja, 2015 14:08