Primoštenski vatrogasci kod Papa Frane

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 12 listopada, 2017 09:08

Primoštenski vatrogasci kod Papa Frane

Ne mogu riječima opisati susret s papom, to je nešto što se događa samo jednom u životu i nikad više!, ispričao je za portal Šibenik.in uzbuđeno predsjednik DVD-a Primošten Josip Jadrijević, nakon što ga je danas Papa Franjo, zajedno s primoštenskim načelnikom Stipom Petrinom primio u privatnu audijenciju na Trgu. Sv. Petra u Vatikanu.

 

– Još ne mogu vjerovati da se ovo dogodilo, tresem se od uzbuđenja, u čudu sam! – govori mladi primoštenski vatrogasac s Trga sv. Petra gdje je danas na audijenciji na hodočasnike bilo preko milijun vjernika.

Nakon što je blagoslovio svoje sunarodnjake Argentince i invalide koji su ga posjetili, papa Franjo prišao je Jadrijeviću i Petrini koji su ga čekali na samo par metara udaljenosti.

– Bili smo podijeljeni u dvije grupe, načelnik i ja nalazili smo se u, ajmo to tako nazvati, VIP zoni tek dva tri metra od pape, a drugi Primoštenci bili su na suprotnoj strani. Papa nam je prišao, razmijenili smo poklone, popričali i dobro se nasmijali – uzbuđeno priča Jadrijević.

Načelnik Stipe Petrina ispričao je tako poglavaru Katoličke crkve o velikom kipu Gospe Loretske koja s brda Gaj gleda na Primošten i darovao mu sliku Gospe izrađenu od primoštenske čipke, rad udruge Pekljica, a papa je Petrini poklonio krunicu.

– Tada je prišao meni, a ja sam mu uručio hajdukov dres koji smo specijalno za ovu priliku dobili iz uprave kluba. Pitao me je li Hajduk šampion i treba li moliti za njega pa sam mu rekao da dva, tri Očenaša ne bi škodila iako je to žilav klub s mora – govori Jadrijević.

Svetom Ocu poklonio je i vatrogasnu kacigu s oznakom DVD-a Primošten i imenom pape Franje. Papa se nasmijao i rekao da će mu možda nekad i poslužiti, a ja sam ga pozvao da moli za vatrogasce te da nas posjeti u Hrvatskoj i obiđe kip Gospe od Loreta, dodaje mladi primoštenski vatrogasac.

Među poklonima za Svetog Oca našla se i papinska kapa obrubljena primoštenskom čipkom.

– Stavio je na glavu novu kapu, ali kako smo se malo preračunali u mjerama pala mu je preko čela tako da mi ipak nije poklonio svoju staru kapicu čemu sam se baš nadao – priča dobro raspoloženi Jadrijević nakon primanja koje je plod dugotrajne i strpljive organizacije.

Današnju atmosferu na Trgu sv. Petra teško je opisati riječima, složni su Primoštenci koji su popričali danas sa svetim ocem, a susret će pamtiti, dodaju, do kraja života.  U Hrvatsku se vraćaju sutra navečer, a tijekom dva dana u Rimu uživat će u obilasku kulturno-povijesnih znamenitosti.

Izvor:Šibenik.in
Foto:Josip Jadrijević

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 12 listopada, 2017 09:08