Proslavljen blagdan Gospe od Loreta

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 10 svibnja, 2020 20:56

Proslavljen blagdan Gospe od Loreta

Primoštenci danas slave blagdan svoje nebeske zaštitnice Gospe od Loreta, a centralni dio proslave je bila sveta misa koja se održala na otvorenom ispred crkve te procesija sa likom Gospe od Loreta kroz mjesto koja je zbog situacije sa virusom COVID 19  ove godine održana reducirano bez primoštenskog puka.

Povijest štovanja Gospe od Loreta seže u daleku 1835. godinu kada se Marku Prginu, koji je bio teško bolestan, u snu ukazala Gospina slika i čuo je poruku da će ozdraviti ako tu sliku donese iz Loreta. Posudio je sigurniji brod i otplovio u Italiju u Loreto, kupio i donio Gospinu sliku u Primošten, istu onakvu kakvu je vidio u snu.

Sliku je čuvao u svojoj kući sve dok u ovaj kraj nije stigla epidemija kolere. Kada je ta opaka bolest počela kositi i odnositi ljudske živote, tadašnji župnik don Mate Livić sjetio se slike i predložio župljanima da 10. svibnja sa Gospinom slikom načine procesiju oko sela. Tako je i bilo. Uzeli su Gospinu sliku iz Markove kuće, obišli s njom oko sela i donijeli je u crkvu. Svi stanovnici oboljeli od kolere  ozdravili su, a u znak zahvalnosti nastao je zavjet Gospi od Loreta i procesija se održala do današnjega dana.

Tako je u Primoštenu i ovoga 10. svibnja. Svibanj je, znamo, Marijin mjesec stoga i ne čudi da se po njezinu zagovoru i ovaj događaj već stoljećima čuva i časti.  O svemu tome čitamo i u monografiji Vanese Varge “Primošten: Gospa od Loreta”.

Slika na drvetu Gospe od Loreta prikazuje crno Gospino lice u sredini te lice Djeteta Isusa, a u pokolonu desno je sv. Roko, dok s lijeve strane kleči sv. Augustin, biskup, a oko Gospe su anđeli. Krunu vanjsku od srebra i zlata kupili su Primoštenci. Vrijedno je spomenuti da se drveni sanduk u kojemu se slika dopremila i dandanas čuva.

Kako je slika bila naslikana tamnim bojama, brojni su Primoštenci davali svoje obiteljsko zlato i srebro kako bi se napravio zlatni i srebrni okvir koji je i danas na slici, a služi i kao zaštita. Mnogi su mještani u Primoštenu kao zavjetni dar dali sagraditi kapelice posvećene Gospi od Loreta, a 2017. godine na brdu Gaj postavljen je veliki spomenik Gospe od Loreta.

 

Foto:Ivan Pancirov
PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 10 svibnja, 2020 20:56