Prvo temperature iznad 20 stupnjeva, pa navečer bura preko 100 km/h

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 27 ožujka, 2015 11:55

Prvo temperature iznad 20 stupnjeva, pa navečer bura preko 100 km/h

Dan ni po čemu neće nagovijestiti tako snažnu buru jer će temperature zraka ponegdje i nekoliko stupnjeva prijeći toplih 20 Celzijevih stupnjeva. Jačanje bure bit će izraženo navečer, kada će bura u velikom dijelu Dalmacije imati udare preko 100 km/h.

Približavamo se kraju ožujka koji je će ostati upamćen po brojnim meteorološkim ekstremima, osobito vezanih uz vjetar. Najviše ćemo pamtiti buru, i to na početku mjeseca, koja je donijela mnogo problema i zbog koje su Split i okolica proglasili elementarnu nepogodu. Iako pučko vjerovanje o pojavljivanju tri marčane bure na točno određene datume nema znanstvenog (klimatološkog) uporišta, ovoga puta treća marčana bura dolazi upravo 27. ožujka.

Dan ni po čemu neće nagovijestiti tako snažnu buru jer će temperature zraka ponegdje i nekoliko stupnjeva prijeći toplih 20 Celzijevih stupnjeva. Jačanje bure bit će izraženo navečer, kada će bura u velikom dijelu Dalmacije imati udare preko 100 km/h. U dane vikenda buru će sve više zamjenjivati tramontana, ali se očekuje slabljenje vjetra, osobito u nedjelju.

Danas će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Ujutro će kiše mjestimično biti na sjevernom Jadranu, a u drugom dijelu dana samo ponegdje u Dalmaciji, osobito južnoj. Ujutro će prvo na sjevernom Jadranu zapuhati umjerena do jaka bura, podno Velebita i olujna s orkanskim udarima, širit će se tijekom dana i na Dalmaciju, gdje će najjača biti navečer kada su mogući udari preko 100 km/h. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 6 do 10°C, uz obalu i na otocima od 10 do 15°C. Danju toplo s najvišim dnevnim temperaturama na sjevernom Jadranu od 12 do 16°C, u Dalmaciji od 17 do 22°C.

Subota donosi djelomično sunčano vrijeme s promjenjivom naoblakom. U većini krajeva suho, još je samo ujutro na jugu Dalmacije moguća pokoja kišna kap. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu potpuno razvedravanje. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, ujutro s čestima olujnim, ponegdje i orkanskim udarima. Vjetar će malo oslabiti u drugom dijelu dana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 13°C. Najviše dnevne temperature većinom od 13 do 18°C, samo ponegdje u Zagori malo niže.

Nedjelja donosi pretežno vedro vrijeme. Puhat će umjerena, još samo ujutro ponegdje i jaka tramontana, do večeri će značajno oslabiti. Jutro malo hladnije. Minimalne temperature zraka u zaobalju od 2 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C. Najviše dnevne temperature većinom od 14 do 19°C.

Prema današnjim prognostičkim materijalima stabilno bi se trebalo zadržati veći dio nadolazećeg tjedna. Detaljnu tjednu prognozu vremena čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 27 ožujka, 2015 11:55