Prvog dana rujna stiže jaka promjena vremena

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 29 kolovoza, 2014 11:54

Prvog dana rujna stiže jaka promjena vremena

Sljedeća tri dana u cijeloj će Dalmaciji biti sunčano ili vedro, bez značajnog vjetra, s temperaturama zraka koje će nerijetko prelaziti 30°C. U ponedjeljak nam stiže ciklona koja donosi kišu i pad temperature zraka, a lokalno i nove izraženije nevere

 

Bliži nam se kraj kolovoza, a time i posljednji dani klimatološkog ljeta. Sada je već jasno da će sam kraj kolovoza obilježiti pravo ljeto vrijeme uz obilje sunca i visoke temperature zraka. Takav je bio i četvrtak koji je u Zagori ponegdje počeo svježim jutrom s temperaturama ispod 15°C, no danju je diljem Dalmacije bilo vrlo toplo i vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 28 do 32 Celzijeva stupnja.

Jedno je sigurno, volite li pravo ljeto, iskoristite sljedeća tri dana pred nama! U cijeloj će Dalmaciji biti sunčano ili vedro, bez značajnog vjetra, s temperaturama zraka koje će nerijetko prelaziti 30°C u najtoplijem dijelu dana. U ponedjeljak nam stiže ciklona koja donosi kišu i pad temperature zraka, a lokalno i nove izraženije nevere. Uz sve, spomenuta ciklona donosi nam i buru koja će nas pratiti veći dio nadolazećeg tjedna. Ipak, ako će već prvi dio nadolazećeg tjedna biti nestabilan i svjež, njegova druga polovina bit će sunčanija i ponovno toplija, bez obzira na buru.

petak će se nastaviti pretežno vedro ljetno vrijeme. U noći slaba do umjerena, još samo podno Velebita povremeno i jaka bura. Danju će posvuda puhati slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, popodne na moru Dalmacije umjeren do pojačan sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 17°C, uz obalu i na otocima od 17 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 27°C ponegdje na sjevernom Jadranu do 33°C u dijelovima Dalmacije.

Teke lita Primošten_05

Subota će na većem dijelu Jadrana biti pretežno vedra i suha, u drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu može biti promjenjive naoblake, a uglavnom je u zaleđu Istre moguć slab i prolazan pljusak. Noću tiho ili slab burin, danju će puhati slab maestral. Jutarnje temperature zraka bit će u blagom porastu, a najviše dnevne bez veće promjene u odnosu na petak.

Nedjelja donosi nastavak sunčanog vremena, samo ponegdje može biti visokih oblaka koji ne donose oborina. Noću tiho ili burin, danju slab do umjeren maestral. Najviše dnevne temperature oko 30°C.

Ponedjeljak je prvi dan rujna i prvi dan klimatološke jeseni, a vremenske prilike kao da su se dogovorile s klimatolozima, pa nam upravo u ponedjeljak stiže nova jača promjena vremena.
Atipičnom putanjom, ciklona u ponedjeljak stići će nam ravno sa sjevera. Zbog toga je i neće “najaviti” jugo, već će oblaci stići u prvom dijelu dana i donijeti kišu, pljuskove i grmljavinu, ponegdje i nove izraženije nevere. Lokalno će pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru, više u drugom dijelu dana kada će u sjevernoj Dalmaciji zapuhati umjerena bura, rijetko gdje i jaka, a u noći na utorak proširit će se na čitavu obalu. Jutro će biti malo toplije, danju 2 do 4°C svježije u odnosu na nedjelju.

Kiša-u-primoštenu

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, te samo povremeno uz slabu kišu i pljuskove bit će tijekom utorka i srijede. Puhat će umjerena bura koja će mjestimice imati jake udare. Utorak donosi pad temperature zraka pa će one u najtoplijem dijelu dana u Dalmaciji biti od 21°C ponegdje u Zagori do 26°C na jugu Dalmacije. Od srijede će se temperature zraka “oporavljati”, no znatnijih vrućina vjerojatno više neće biti.

Izvor: Dalmacijanews.hr  Rade Popadić

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 29 kolovoza, 2014 11:54