Sretan vam međunarodni dan interneta

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 29 listopada, 2019 00:47

Sretan vam međunarodni dan interneta

Da nema interneta ne bi bilo ni nas !

Vaš omiljeni portal

Primoštenplus 🙂

Internet je prvi put uspostavljen na današnji dan 1969. godine u laboratoriju na Sveučilištu Kalifornija u Los Angelesu.  Profesor informatike Leonard Kleinrock nadzirao je apsolventa Charleya Klinea, koji je poslao poruku preko računalne mreže programeru Billu Duvallu na Sveučilište Stanford.

Nije se radilo o kompliciranom prijenosu, poruka je trebala biti riječ LOGIN. Prije nego se sustav srušio. Kline je uspio poslati samo prva dva slova iz riječi. Tako su slova L i O ostala zapamćena u povijesti kao prvi podaci poslani na udaljenu računalnu mrežu. Cjelokupna poruka uspješno je poslana nakon sat vremena.

Dogodilo se to samo nekoliko mjeseci nakon što je ljudska noga kročila na Mjesec. Iako nisu poznati kao Neil Armstrong i Buzz Aldren, Leonard Kleinrock, Charley Kline i Bill Duvall bili su ključni za uspostavljanje prve internetske veze. Radili su na ARPANET-u koji je osnovala američka vlada, preteči interneta kakvog danas poznajemo (prva četiri slova kratica su za Advanced Research Project Agency – Agencija za napredne istraživačke projekte, dok net označava računalnu mrežu).

Zato se od 29. listopada 2005. slavi obljetnica u spomen na dan kada je prva elektronička poruka poslana s jednog računala na drugo. Ovo otkriće zauvijek je promijenilo način na koji svijet komunicira, kupuje, putuje, uči i informira se o trenutnim događanjima.

A nama je još bitno ko je di bija 91. 🙂

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 29 listopada, 2019 00:47