Stiže najjače jugo od početka godine

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 26 veljače, 2016 12:17

Stiže najjače jugo od početka godine

U dane vikenda u zapadnom Sredozemlju formirat će se duboka ciklona koja nam donosi najjače jugo dosadašnjeg tijeka godine. Jugo će biti najjače u drugom dijelu nedjelje, kada će ponegdje na moru orkanski udari prelaziti 120 km/h

Posljednja dva dana u Dalmaciji su pokazala dva potpuno drugačija meteorološka lica; dok je srijedu obilježilo pretežno sunčano vrijeme s burom, četvrtak je protekao u “sivilu” oblaka, južini, a navečer je u dijelu sjeverne i srednje Dalmacije bilo izraženijih grmljavinskih neverina.

Jugo će tijekom petka samo kratkotrajno prestati, jer će puhati levant, a na sjeveru Dalmacije i bura, no posljednji vikend ovog mjeseca obilježit će snažna južina koja će kulminirati u drugom dijelu nedjelje, kada se očekuju značajni problemi u prometu morem.

Petak će biti promjenjiv s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Nestabilnije u prvom dijelu dana, osobito u Dalmaciji gdje će još ponegdje biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. U drugom dijelu dana posvuda stabilnije uz duža sunčana razdoblja. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita ujutro i olujna. Južnije od Punte Planke rano ujutro još jugo i lebić, okrenut će na slab levant, samo ponegdje slabu buru. Minimalne jutarnje temperature zraka od 2°C u zaleđu Kvarnera do 13°C na jugu Dalmacije. Najviše dnevne temperature od 6°C u zaleđu Kvarnera do 16°C na jugu Dalmacije.

U subotu umjereno do znatno oblačno. Mjestimice će biti kiše, iako neće biti ravnomjerno raspoređena. Obilnije oborine se uglavnom ne očekuju, značajnije količine moguće su samo na širem riječkom području. Tijekom jutra posvuda će zapuhati jugo koje će prvo biti umjereno, a navečer na moru i jako s vrlo jakim do olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 4°C, uz obalu i na otocima od 4 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 8°C ponegdje u zaobalju do 16°C na vanjskim otocima Dalmacije.

U nedjelju promjenjivo oblačno uz povremena kraća sunčana razdoblja. Povremeno će padati kiša, iako značajnijih količina kiše uglavnom neće biti. Kasno navečer novo jače naoblačenje sa zapada, pa će u noći na ponedjeljak biti kiše, a ponegdje i izraženih pljuskova s grmljavinom. Puhat će jako do olujno jugo koje će u drugom dijelu dana na moru mjestimice imati orkanske udare preko 120 km/h. Značajno će se povećati valovitost mora pa su izgledi značajni poremećaji u prometu morem, osobito u drugom dijelu dana. U noći na ponedjeljak i u prvom dijelu ponedjeljka moguća je ciklonalna plima. Nedjelja će biti topla već od jutra, najviše dnevne temperature od 12 do 18°C.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 26 veljače, 2016 12:17
Napišite komentar

Nema komentara

Još nema komentara!

Napišite komentar! Na ovom članku još uvijek nema komentara, ali vi možete biti prvi.

Napišite komentar
Pogledajte komentare

Napišite komentar

Email adresa neće biti objavljena
Obavezna polja su označena*