Stvari koje vrijedi vidjeti i iskusiti u Primoštenu

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 14 veljače, 2023 16:23

Stvari koje vrijedi vidjeti i iskusiti u Primoštenu

Kao malo mjesto u Dalmaciji s bogatom poviješću i prekrasnom arhitekturom, Primošten je posljednjih godina postao izuzetno popularno turističko odredište u Hrvatskoj.

Prekrasni krajolici, stara mediteranska arhitektura i pregršt modernih vila. Tako danas izgleda Primošten, mjesto udaljeno 29 kilometara od Šibenika i 61 kilometar od Splita.

Što zbog svojih atraktivnih plaža, što zbog gastronomske ponude i zabavnih sadržaja, Primošten već niz godina privlači turiste iz svakog kutka svijeta, a ako i vi želite po prvi put posjetiti ovu popularnu destinaciju, otkrivamo vam nekoliko stvari koje vas tamo čekaju jednom kad se smjestite u svoj apartman…

Stari grad i kip Orsona Wellesa

Kao što je to slučaj i s brojnim drugim gradovima na Mediteranu, Primošten također krasi centar grada s uskim ulicama koje se gotovo čine kao labirint, prvi put kad u njih uđete.

Poluotok sa starim dijelom grada pun je oku ugodnih mediteranskih građevina, s malim dvorištima i vrtovima koji čine okruženje izuzetno šarmantnim. Tu posebno mjesto zauzima Crkva svetog Jurja, kao jedna od najvažnijih znamenitosti Primoštena, izgrađena davne 1485. godine.

U gradu ćete pronaći i kip Orsona Wellesa, slavnog američkog režisera koji je dio života proveo upravo u Primoštenu, uživajući u svim ljepotama koje ovakvo dalmatinsko okruženje nudi. Vilu je ovdje izgradio šezdesetih godina, a spomenik mu je napravila hrvatska glumica i kiparica Oja Kodar, u blizini trgovačkog centra Joker.

Uz stari grad pronaći ćete i luku, u kojoj možete uživati u pogledu na usidrene manje brodove. Posebna atrakcija nalazi se na brdu izvan mjesta, gdje je smješten kip Gospe od Loreta. Izgrađen je 2017. godine i visok čak 17 metara, a turistima ne samo što daje priliku baciti pogled iz visine na Primošten, već i puno dalje, prema plavetnilu otvorenog mora…

Odličan izbor plaža

Primošten je možda mjesto od tek 2.800 stanovnika, ali ima čak pet odličnih plaža. Bilo da ste osoba koja u moru želi preplivati što više kilometara ili više volite sjediti na ručniku i ispucavati besplatne vrtnje u online casinu, ovdje ćete definitivno pronaći okruženje za sebe.

Najpopularnija plaža zove se Velika Raduča, a odlikuje se čistim morem te kombinacijom stjenovitog krajolika i platoa namijenjenih kupanju. Postoji i šljunčana plaža Mala Raduča, s pogledom na stari grad, a tu su još dvije prirodne plaže s malo grubljim kamenjem, Varoš i Garbina.

Uz sve to, domaći stanovnici posebno cijene uvalu Porat, u kojoj se nalazi još jedna krasna šljunčana plaža, s pogledom na arhitektonske ljepote Primoštena…

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 14 veljače, 2023 16:23
Napišite komentar

Nema komentara

Još nema komentara!

Napišite komentar! Na ovom članku još uvijek nema komentara, ali vi možete biti prvi.

Napišite komentar
Pogledajte komentare

Napišite komentar

Email adresa neće biti objavljena
Obavezna polja su označena*