Svi u šparoge!

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 14 ožujka, 2015 14:06

Svi u šparoge!

Asparagus officinalis – proljetna delikatesa i čistač organizma

1. Bogatstvo vitamina i minerala
Čak 93 posto sastava šparoga čini voda što ju čini idealnom namirnicom za zdravlje organizma. Ovo samoniklo ili pak uzgojeno povrće obiluje vitaminima A, C, K i E dobar je izvor vlakana zbog čega pozitivno djeluju na probavu.

>>15 blagodati moćnog jabučnog octa

Šparoge u sebi sadrže velike količine željeza, tiamina, folne kiseline, fosfora, bakra, mangana i selena. Obiluje aminokiselinom asparagin koja je ime i dobila po ovom povrću.

2. Detoksikacijski učinak
Razlikujemo divlje i uzgojene šparoge, nutricionisti preporučuju konzumiranje upravo samoniklih šparoga koje se mogu pronaći najčešće u krškim područjima.

>>7 razloga zašto trebamo jesti rajčicu

Odlikuje ih gorčina za koju su zaslužni sastojci asparagin i spargaurin koji ubrzavaju oporavak organizma nakon bolesti, jer potiču rad jetre i žuči. Osim toga zahvaljujući diuretičkom djelovanju potiču čišćenje organizma, dok zbog biljnog pigmenta luteina kojim obiluju imaju blagotvoran učinak na krvne žile i srce.

3. Laksativno i diuretičko djelovanje

“Osim što su pune vitamina i minerala, šparoge su niskokalorične čistačice organizma koje pogoduju probavi, štite srce i krvne žile

Zahvaljujući vlaknima kojima šparoga obiluje njezin učinak na probavu je blagotvoran jer djeluju protiv zatvora. Djeluju kao diuretik i pomažu pri otežanom mokrenju, a poznato je i njihovo umirujuće djelovanje kod menstrualnih tegoba zahvaljujući svojstvu neutraliziranja amonijaka koji nas čini umornima.

Šparoge su bogate inulinom prebiotikom koji potiče razvoj dobrih bakterija dok one patogene loše bakterija neutralizira.

4. Ubrzavajuće djeluju na oporavak organizma zatrovanog alkoholom
Aminokiseline i minerali iz šparoga ubrzavaju oporavak tijela zatrovanog alkoholom i štite stanice jetre od otrova iz alkohola, pokazala su najnovija istraživanja.

5. Najzahvalnija su namirnica za trudnice
Folna kiselina je sintetički oblik B vitamina kojeg se obilje krije u šparogama, a koji se preporuča trudnicama jer ima važnu ulogu u razvoju kralježnice i mozga fetusa. Inače folna kiselina pomaže tijelu u zaštiti od karcinoma pluća, debelog crijeva. Šaproge sadrže i glutatin antioksidans koji organizam štiti od slobodnih radikala koji uzrokuju rak.

6. Čiste kožu i djeluju na uklanjanje viška vode iz tijela
Voda u kojoj se kuhaju šparoge ohlađena i procijeđena koristi se kao izvrstan tonik za čišćenje lica i umirućuje djeluje na upalne procese na koži.

Zahvaljujući diuretičkim svojstvima šparoga pomaže kod izbacivanja viška vode iz tijela što kožu čini sjajnijom i blistavijom, njezini ekstrati sve su zastupljeniji u preparativnoj kozmetici.

Izvor: Zadovoljna.hr

sparoga primosten

 

 

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 14 ožujka, 2015 14:06