Tajanstveni krugovi u moru

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 12 svibnja, 2014 19:12

Tajanstveni krugovi u moru

Krugovi u žitu već odavno nisu nikakva novost, no sada su se pojavili u moru, i to našem – jadranskom.Ne zna se ni kako su nastali, ni zašto, uglavnom, poredalo se njih 28 duž obala Dugog Otoka.

Vrtnja u krug počela je prošlog ljeta, kad je splitska udruga Sunce, za potrebe javne ustanove Priroda, koja upravlja zaštićenim dijelovima prirode u Primorsko-goranskoj županiji, radila kartiranje morskih vrsta i staništa, na području otoka Unije i Suska. Uz obale otoka, na zračnim snimkama, uočili su vrlo neobične krugove. A zatim i uz obale Dugog Otoka, kaže Mosor Prvan. Biolog iz udruge „Sunce“:

” Jednako udaljeni od obale, međusobno jednako udaljeni 300 metara, i svi iste veličine 50 metara promjera, to nam je odmah bilo zanimljivo, ali mislili smo da je greška na aero snimkama, pa smo zaronili i našli da su rubovi  krugova toliko savršeni, kao da ih je netko vadičepom izvadio posidoniju” čudi se Prvan.

Na jednakoj udaljenosti od otoka, s vanjske strane, prema otvorenom moru, smjestilo se čak 28 krugova, utisnutih usred posidonije. Vedran Petešić, često je tu ronio, ali nije znao da roni u krugu.

” Normalno da nisam onda mogao primijetiti  da je to pravilan krug, , površine su već onda meni čudno izgledale, gole, bez imalo trave, kao da su kontaminirane” izjavio je Petešić.

Tko, što, zašto, kada, zbog čega, i naravno – kako, samo su neka od pitanja, koja se, barem za sada, vrte u krugu. Stvorile su se, kaže Mosor Prvan, različite mogućnosti.

” Mi smo prvo pomislili možda je vojska, možda je netko lovio dinamitom, možda su neka naftna istraživanja, ali u razgovorima s kolegama koji se bave eksplozivom, rekli su da tako savršeni krugovi  teško da mogu nastati od dinamita” pogotovo, kažu, promjera 50 metara, 20 i više metara pod morem, ističe Mosor Prvan.

” Pa smo išli razgovarati u Institut za geofiziku u Zagrebu, na kraju smo i njih zainteresirali, kako navode, to sigurno nije nastalo u naftnim istraživanjima, jer njihova metodologija ne ide horizontalno, već vertikalno uz obalu.” Misteriozne krugove sada očekuju znanstvena istraživanja, koja će, nadaju se, dati odgovore na brojna pitanja, koja se za sada vrte u začaranom krugu.

Ana Dobrović

Izvor teksta:  danas.net.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 12 svibnja, 2014 19:12