Pakleno vruće bit će sve do subote

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 27 lipnja, 2019 09:31

Pakleno vruće bit će sve do subote

Toplinski val koji je zahvatio stari kontinent i to osobito njegov zapadni dio gdje se temperature zraka penju i prelaze vrućih 40 stupnjeva nastaviti će se na našem području sve do subote, javlja Šibenik meteo.

Ovih dana mnogima nije lako jer osim visokih dnevnih temperatura zraka niti noći nisu ugodne pa se minimalne temperature zraka pred jutarnje sate spuste do 26, a obzirom da se vrućina od prethodnog dana “uvukla” u stanove većina noć provede u sobama u kojima se temperatura kreće oko 30 stupnjeva.

Naši krajevi koji se nalaze u polju malo povišenog tlaka zraka nalaze se na rubnom području “afričkog jezika” koji je zahvatio zapadno europske zemlje, a sa sjevera kontinenta približava nam se oslabljeni frontalni poremećaj.

Obzirom na ovakvu sinoptičku situaciju pred nama su dva izuzetno vruća dana u kojim će se uz pretežno sunčano vrijeme maksimalne dnevne temperature zraka uz obalu te u zaleđu kretati od 33 do 36°C. Malo ugodnije će biti na otvorenom dijelu obale juga županije i otocima gdje će slab jugozapadnjak donositi svježinu i rashladni utjecaj mora pa će se tu maksimalne temperature zraka sredinom kretati oko ili malo manje od 30°C. Istodobno u kotlinama zaleđa i to osobito danas lokalno temperatura zraka može i prijeći vrućih 36 stupnjeva.

U večernjim satima sa sjevera će doći do porasta visoke i srednje naoblake koja je dio oslabljenog frontalnog poremećaja koji će od sredine dana kontinentalnom dijelu zemlje i sjevernom Jadranu donijeti lokalne pljuskove i grmljavinska nevremena. Kako to već biva tijekom ljeta hladne fronte ne uspijevaju se probiti na užareni jug pa će se osim prolaznog porasta jalove naoblake u Dalmaciji promjena se osjetiti kao jačanje bure koja će sutra i to osobito uz obalu donijeti fenski utjecaj pa će izostati rashladni utjecaj mora, a temperature zraka mogu za stupanj do dva biti i više nego danas što će ujedno i podignuti index opasnosti od šumskih požara.

I dok će unutrašnji dio zemlje već od večeri osjetiti olakšanje i niže temperature zraka Dalmacija će tek od subote pa se svi oni koji ne moraju pozivaju da ova dva dana izbjegavaju boravak na otvorenom i radije biraju rashlađene prostore, odnosno drže se uputa izdanih od nadležnih tijela, preporučuje Šibenik meteo. 

 

Izvor:Šibenik.in

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 27 lipnja, 2019 09:31