Tonemo!!

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 31 kolovoza, 2015 16:07

Tonemo!!

NASA savjetuje mlađim generacijama” ne kupujte kuće i terene prvi red do mora

NASA-ini znanstvenici izvijestili su da podaci koje prikupljaju satelitima pokazuju da su razine mora u prosjeku više za 7,6 centimetara, u usporedbi s 1992. To se događa zbog toplijih oceana i topljenja glečera, piše The Week.

plima ili šćiga u Primoštenu

‘Veoma je vjerojatno da će se sve pogoršati u budućnosti’, rekao je Steve Narem, geofizičar sa Sveučilišta u Koloradu. Projekcije Ujedinjenih naroda iz 2013. upućivale su na to da će se razine mora podignuti između 30,4 i 91,4 centimetra do 2100.

NASA-ini znanstvenici sada su ustvrdili da će se dogoditi najcrnji scenarij i da će se razina vode podići za najviše predviđenu razinu, odnosno za više od 90 centimetara.

plima ili šćiga u Primoštenu

Podaci pokazuju da u pojedinim dijelovima Tihog oceana razina mora pada, ali znanstvenici kažu da je to stoga što su oceanske struje i ciklusi vremenskih prilika neutralizirali pojedine promjene.

Razina mora na jugozapadnoj obali Južne Amerike je u konstantnom padu zbog fenomena poznatog pod nazivom ‘Pacifičke dekade oscilacije’, razdoblje u kojem se hladne vode vuku središnjim dijelom Pacifika što uzrokuje spuštanje razine mora. Ovakve su iznimke vezane samo uz neko uže područje, globalna slika Zemljinih voda pokazuje da su razine u stalnom porastu.

Međutim, Zapadna obala SAD-a mogla bi vidjeti podizanje razina mora već u sljedećih 20 godina.

plima ili šćiga u Primoštenu

Izvor: Dnevnik.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 31 kolovoza, 2015 16:07