Tri škole s područja Šibensko-kninske županije odabrane su za provedbu eksperimentalne kurikularne reforme, među njima je i OŠ Primošten

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 31 kolovoza, 2018 13:22

Tri škole s područja Šibensko-kninske županije odabrane su za provedbu eksperimentalne kurikularne reforme, među njima je i OŠ Primošten

Tri škole s područja Šibensko-kninske županije odabrane su za provedbu eksperimentalne kurikularne reforme Škola za život, a kako doznajemo od ravnatelja sve je spremno za početak nastave po novom programu po kojemu će učiti 123 učenika Osnovne škole Primošten, Osnovne škole Meterize, odnosno područne škole na Zlarinu i šibenske srednje Prometno-tehničke škole.

 

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nedavno je komentirala napise medija da udžbenici  za eksperimentalni program Škola kroz život ne mogu biti spremni do početka nove školske godine i kazala je kako traju pregovori s nakladnicima oko udžbenika. Ona tvrdi da će sve biti osigurano da školska godina normalno krene, a ravnatelji domaćih škola uključenih u program kažu da je s njihove strane sve spremno.

Ravnatelj primoštenske Osnovne škole Nedjeljko Marinov kazao je kako su u eksperimentalni program uključeni učenici prvog, petog i sedmog razreda, njih ukupno 63.

– Škola je odradila sve što je bilo potrebno, učitelji su prošli obuku za provođenje nastave po novom kurikulumu. Mi smo kao škola počeli provoditi reforme i promjene iznutra još i ranije i zato smo se i prijavili za sudjelovanje u ovom programu. Besplatni udžbenici trebali bi doći sljedeći tjedan, tako da bi s te strane sve trebalo biti riješeno od strane Ministarstva. Svi su učenici dobili tablete, kao i besplatnih 2 GB interneta koji su im omogućeni. Škola je sukladno sredstvima izvršila odabir nastavnih sredstava i pomagala, zadovoljni smo onim što smo mogli kroz ta sredstva koja su nam bila na raspolaganju. Škola je takav mehanizam da ne očekujemo revoluciju, ali već smo radili na promjenama i reforama i iz mog iskustva mogu reći da je sustav osnovnog odgoja i obrazovanja na tragu promjene – smatra ravnatelj Marinov.

Marinov očekuje kako će se ovim programom napraviti dodatan korak naprijed u reformi obrazovanja.

– Očekujemo da ćemo napraviti dodatni korak, a glavni nam je cilj kao i dosad da naša djeca budu stavljena u poziciju subjekta odgoja i obrazovanja, a ne da budu pasivni promatrači. Ovaj program je jedna pozitivna stvar i bit će pomaka, iako kao stari učitelj ne očekujem revoluciju nego da koračić po koračić idemo naprijed – kaže Marinov.

U eksperimentalnom programu Škola za život sudjelovat će ukupno 48 osnovnih škola i 6.401 osnovnoškolac te 26 srednjih škola i 2.323 srednjoškolaca. Eksperimentalni program provodi se u 1. i 5. razredu osnovnih škola te u 7. razredu za predmete biologija, kemija i fizika. U srednjim se školama provodi u 1. razredu gimnazije u svim predmetima te u 1. razredu četverogodišnjih strukovnih škola u općeobrazovnim predmetima.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nedavno je objasnila kako su ciljevi nastave u Školi za život -odmak od usredotočenosti na činjenice, a naglasak je na kritičkom mišljenju i rješavanju problema. Ona ističe kako je to škola koja sprema i za profesionalni i za osobni život.

Pomoćnica ministrice znanosti Lidija Kralj, glavna operativka za kurikularnu reformu pojasnila je kako se  s reorganizacijom nastave kreće kako nastava više ne bi bila samo teorijska, cilj je imati što više praktičnog dijela nastave kako bi učenici radili na razumijevanju i logičkom razmišljanju, a nastava bi trebala biti interaktivnija i s više projekata.

Što će pokazati eksperimentalni program Škola za život i hoće li se taj program ubuduće provoditi u svim hrvatskim školama tek nam preostaje vidjeti.

 

Izvor:Šibenik.in

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 31 kolovoza, 2018 13:22