U narednom tjednu od 9. do 15. kolovoza pojačani nadzor brzine na našim cestama

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 8 kolovoza, 2021 08:32

U narednom tjednu od 9. do 15. kolovoza pojačani nadzor brzine na našim cestama

U narednom tjednu od 9. (ponedjeljak) do 15. kolovoza (nedjelja), u cilju povećanja stupnja sigurnosti u prometu te smanjenja broja i posljedica prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači koji voze nepropisnom i neprilagođenom brzinom, u sklopu tjedna provođenja akcije na nivou Europske unije ROADPOL – pojačanog nadzora brzine, Policijska uprava šibensko-kninska bit će uključena u akciju.

U navedenom razdoblju na području Policijske uprave šibensko-kninske kontinuirano će se provoditi preventivno-represivna ciljana akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila, sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu na našem području.

Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje prvenstveno prekršaja brze vožnje zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama kao što su smrtne posljedice ili teške tjelesne ozljede, nepropisno pretjecanje, a isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su nekorištenje zaštitnog pojasa, nekorištenje zaštitne kacige, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole i dr.

Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Policija„Statistički gledano, tijekom 2021. godine bilježimo trend povećanja broja prometnih nesreća, ukupno ih je 540, povećanje je zbog svih uzroka pa tako i onih izazvanih nepropisnom brzinom, odnosno od 1. siječnja do 31. srpnja 2021. evidentirano je 120 takvih prometnih nesreća iz kojih izdvajamo 5 prometnih nesreća u kojima je 6 osoba smrtno stradalo, zatim 67 prometnih nesreća u kojima je 60 osoba lakše, a 32 teže ozlijeđeno dok je 48 prometnih nesreća bilo s materijalnom štetom“, poručuju iz šibenske policije te nastavljaju:

„Ovom prilikom ističemo kako su tijekom 2021.g. evidentirana 5232 prekršaja vozača koji su vozili nepropisnom brzinom što je za 13,3 posto više nego prošle godine, ali povećan je i broj prekršaja vozača koji ne koriste sigurnosni pojas, koji voze neregistrirano ili tehnički neispravno vozilo, koji ne ustupaju pješacima prednost prolaska te koji koriste mobilni telefon tijekom vožnje.“

 

Izvor:Šibenik.in
Foto: Primošten Plus

 

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 8 kolovoza, 2021 08:32