U novom tjednu više stabilnog vremena, na Jadran stiže bura

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 7 ožujka, 2016 13:08

U novom tjednu više stabilnog vremena, na Jadran stiže bura

Posljednji dani donijeli su vrlo nestabilno vrijeme. Tako su početak ožujka obilježile kiše, dominacija juga, ali i povremeni snijeg u višem gorju i dijelovima unutrašnjosti. Ožujak je poznat po svojim marčanim burama, no prava bura ovog ožujka još nije zapuhala. Ako su vam dosadili tmurni i kišni dani, ovoga puta prognoza vremena mogla bi vas obradovati. Ciklonalna aktivnost nad Jadranom od početka mjeseca vrlo je izražena. U novom tjednu ciklona će se nalaziti južnije od našeg područja, a na vrijeme će sve naglašenije utjecati kontinentalna anticiklona. Zbog toga će iz dana u dan oblaka i kiše biti sve manje, a krajem tjedna stiže nam bura.

JADRAN:

Ponedjeljak donosi vrlo promjenjivo vrijeme s čestim izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će biti kiše, mjestimice i pljuskove s grmljavinom. U višem gorju Istre i zaleđa Kvarnera može biti snijega. Puhat će slab do umjeren vjetar dominantno južnih smjerova, a kasno navečer na moru zapadnjak i sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature većinom od 10 do 15°C.

Promjenjivo će biti i tijekom utorka. Izmjenjivat će sunčana i oblačna razdoblja. Kiša ili slabi grmljavinski pljuskovi bit će lokalnog karaktera, a malo snijega može biti u višem gorju. Jugozapadnjak će danju prijeći u umjereno do pojačano jugo, ali će ono navečer slabiti i na sjevernom Jadranu okretati na umjeren do pojačan levant ili buru. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 3°C, uz obalu i na otocima od 3 do 9°C. Najviše dnevne temperature od 9 do 14°C.

 U srijedu djelomično sunčano, a naoblake će biti znatno manje u odnosu na prethodne dane. U većini krajeva suho, samo je ponegdje još ujutro moguć slab pljusak. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. U Dalmaciji još u početku jugu, a do kraja dana i osobito navečer okretat će na slabu do umjerenu buru. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 3°C, uz obalu i na otocima od 3 do 9°C. Najviše dnevne temperature bit će u porastu, većinom od 13 do 18°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom četvrtka. Povremeno više oblaka uz malu mogućnost za slabu kišu bit će na otvorenom moru Dalmacije. Na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura, u Dalmaciji slaba do umjerena bura i levant. Temperature bez značajne promjene u odnosu na srijedu.

 U petak će prevladavati sunčano. Puhat će bura koja će na sjevernom Jadranu biti umjerena do jaka, podno Velebita i olujna, a u Dalmaciji slaba do umjerena s jakim udarima u večernjim satima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 4°C, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature većinom od 12 do 18°C.

 Subota će biti djelomično sunčana, povremeno uz promjenjivu naoblaku. U većini krajeva suho, a većinom je na moru Dalmacije moguće malo kiše. Puhat će umjerena do pojačana bura, podno Velebita jaka do olujna. Temperature bez veće promjene u odnosu na petak.

U nedjelju djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i suho. Puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka do olujna. Najviše dnevne temperature zraka većinom od 12 do 15°C.

 UNUTRAŠNJOST:

 Ponedjeljak nam donosi dosta oblaka, mjestimice će biti kiše, a vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove pa će ponovno malo zahladiti. U gorju može biti snijega, ali u manjim količinama nego prošlog tjedna. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 6 do 11 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo hladnije.

 U utorak i dalje dosta oblaka, ali su moguća i kraća sunčana razdoblja. I dalje će mjestimice pasti malo kiše ili kraći pljusak, a u gorju malo snijega. Vjetar većinom slab. Temperatura zraka ujutro od 1 do 5°C, a poslijepodne od 7 do 12 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo niža. Biometeorološka situacija će se malo popraviti pa će vrijeme biti zdravije i ugodnije nego u ponedjeljak.

U noći na srijedu i u srijedu prijepodne još uvijek dosta oblaka. U središnjim i osobito gorskim predjelima još su moguće slabe oborine. Poslijepodne više suhog vremena uz sunčana razdoblja. U Slavoniji će dan proći većinom suho i mirno. Puhat će slab, mjestimice do umjeren sjeveroistočnjak. Temperatura zraka se neće bitno mijenjati u odnosu na utorak.

 U četvrtak djelomično sunčano, ponegdje uz više oblaka, ali se tijekom dana ipak očekuje uglavnom suho vrijeme. Mala mogućnost za slabu kišu je navečer i u noći na petak, ali sitno i samo mjestimično. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar pa očekujemo povoljniju biometeorološku situaciju. Noćna i jutarnja temperatura od -2 do 3 pa je ponegdje moguć slab mraz, a najviša dnevna temperatura u blagom porastu na 9 do 13 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo hladnije.

Ponegdje i u petak može pasti vrlo malo kiše, ali rijetko i slabo. Moguća su i sunčana razdoblja. Pojačat će sjeveroistočnjak pa će biti pomalo neugodno i prohladno zbog pojačanih udara vjetra. Temperatura zraka se neće bitno promijeniti, ali će nam se uz vjetar činiti malo hladnije.

Razdoblje od subote do ponedjeljka bi trebalo proći stabilno. Na vrijeme će utjecati polje povišenog tlaka, anticiklona, a to znači da se ne očekuju oborine. Jutra će biti hladna uz mogućnost za pojavu slabog mraza. Danju djelomično sunčano uz slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova. Unatoč sjevercu ipak će tijekom dana biti ugodno toplo jer je sunce već dosta jako pa očekujemo popodnevnu temperaturu uglavnom od 10 do 14 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo nižu.

Prema sredini sljedećeg tjedna bi moglo ponovno zahladiti.

Izvor:Dalmacijanews.hr/ Kristijan Božarov

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 7 ožujka, 2016 13:08