Uživo iz hrvatskog podmorja web kamerom

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 14 srpnja, 2016 12:47

Uživo iz hrvatskog podmorja web kamerom

Zahvaljujući suradnji znanstvenika iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković (IRB) te udruge Šibenik Meteo (ŠM) javnost je u mogućnosti pratiti uživo prve podvodne kadrove snimljene kamerom koja je instalirana u podmorju Martinske kod Šibenika na dubini od 5m. Projekt je financijski potpomognula i Turistička zajednica Grada Šibenika.

 

Prijenos uživo možete pratiti na poveznici: http://www.sibenik-meteo.com/podvodna-kamera, a galerija fotografija s najuzbudljivijim trenucima zasad, nalazi se na poveznici: http://www.sibenik-meteo.com/apps/photos/album?albumid=16002985.

 

Planovi za realizaciju ovog projekta pokrenuti su još prošle godine međutim zbog nedovoljnih financijskih sredstava odgođeni su za ovu godinu. Za realizaciju projekta utrošeno je gotovo 180 metara različitih kablova, zaštite i izolacije. Cijeli sustav osmislili su i realizirali Marin Brajković i Darko Begić iz udruge Šibenik Meteo, te Neven Cukrov s IRB-a.

 

Sustav je opremljen i reflektorom koji u ljetnom režimu rada osvjetljava podmorje svakodnevno od 20h do 23h, a termin paljenja i gašenja mijenjat će se ovisno o promjeni duljine dana i noći.

Estuarij rijeke Krke poznato je mrijestilište mnogih vrsta riba što su pokazale i prve testne fotografije.  Vizualni materijali i podaci koje će prikupiti uz pomoć podvodne kamere, na meteo postaji, kao i panoramskom kamerom usmjerenom na Šibenik te sondom za mjerenje temperature mora, znanstvenicima će poslužiti za praćenje života tog dijela podmorja.

Područje Šibenika zahvaljujući centralnoj poziciji na hrvatskom dijelu Jadrana te zbog koncentrirane povezanosti vodnih odjeljaka – slatkih, boćatih i slanih voda izuzetno je pogodno za razvoj akvakulture i znanstvena istraživanja. Ovo područje predmet je proučavanja znanstvenika već duži niz godina. Tako je laboratorijski prostor IRB-a na Martinskoj otvoren 1980. godine upravo s ciljem proučavanja osnovnih procesa i utjecaja čovjeka na prirodne karakteristike vode, razvoja akvakulture, održivog razvoja akvakulture i turizma te usavršavanja mladih znanstvenika.

Dr. sc. Neven Cukrov iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša IRB-a objašnjava da je ovaj zajednički pothvat udruge Šibenik Meteo (ŠM) i IRB-a jedan od projekata koji pridonose pozicioniranju postaje Martinska kao morskom opservatoriju te ističe kako je znanstvena zajednica već pokazala interes za prikupljeni materijal.

KONTAK SUGOVORNIKA NA TEMU:

 

Dr.sc.  Neven Cukrov

Laboratorij za fizičku kemiju tragova
Zavod za istraživanje mora i okoliša

E: [email protected]

M: 0993473334 II 098 708174

 

 

Više informacija u priopćenju u privitku.

 

Lijep pozdrav,

Petra BZ

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 14 srpnja, 2016 12:47
Napišite komentar

Nema komentara

Još nema komentara!

Napišite komentar! Na ovom članku još uvijek nema komentara, ali vi možete biti prvi.

Napišite komentar
Pogledajte komentare

Napišite komentar

Email adresa neće biti objavljena
Obavezna polja su označena*