Vlasnici brodica provjerite je li i vaš brod među onih 1715 s neažuriranim podacima

PrimostenPlus
od PrimostenPlus 5 siječnja, 2020 12:38

Vlasnici brodica provjerite je li i vaš brod među onih 1715 s neažuriranim podacima

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture produžilo je vlasnicima brodica rok istekao 31. prosinca 2019., a odnosio se na ažuriranje podataka u upisnicima koji se vode u lučkim kapetanijama i njihovim ispostavama, kazao nam je Robert Baljkas, šibenski lučki kapetan.

 

Dostavljanje zahtjeva za usklađivanje podataka bit će sigurno omogućeno još tijekom siječnja, a možda se produži i na cijelu veljaču, no to nije konačno određeno i zasad je samo neslužbena najava mogućnost da se rok prolongira 60 dana. U svakom slučaju, ako vlasnik odluči ponovno prijaviti plovilo izbrisano iz upisnika silom novih zakonskih propisa, trebat će proći skuplju proceduru ponovnog upisa, podvlači Baljkas.

Popis imena te oznaka svih brodova uvrštenih u upisnike s opisom neusklađenosti u odnosu na izmjene i dopune Pomorskog zakonika koje su stupile na snagu prvog dana ove godine Ministarstvo je objavilo na svojim mrežnim stranicama lani sredinom listopada, a 2. siječnja, prvog radnog dana u 2020., središnji sustav automatski je trebao “dilitati” s popisa sve vlasnike koji su se oglušili na obvezu da lučkim kapetanijama dostave OIB i drugo što se od njih traži.

– Rok je prolongiran zbog velikog pritiska vlasnika brodica, jer bi znatan broj plovila bio izbrisan s popisa – objašnjava lučki kapetan. Nakon isteka predviđenog vremena mjerodavni će smatrati da je brodica propala i primjenjivat će odredbe zakonika koje se po službenoj dužnosti odnose na brisanje takvih brodova iz evidencije.
Izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika propisano je također da lučke kapetanije mogu izbrisati iz upisnika svako plovilo čiji vlasnik dvije godine nije platio naknadu za sigurnost plovidbe i korištenje pomorskog dobra.

Upravo je impresivan broj brodica na Jadranu bez zakonom propisanih podataka, vidljivo je na popisu objavljenom na mrežnim stranicama Ministarstva. Ima ih čak 29.530, od kojih 1715 u djelokrugu LK Šibenik, a sudeći prema navedenim zakonskim aktima koji su i prije regulirali ažurnost u tom pogledu, takvo stanje traje već niz godina. Manji je broj plovila s neusklađenim podacima, svega koju stotinu, od kojih s oznakom ŠB samo deset brodica, no u oba slučaja posljedica za vlasnike je ista – brisanje iz evidencije i znatno skuplji ponovni upis.

 

Zbog toga lučki kapetan Robert Baljkas toplo preporučuje svim malim kapetanima da posjete elektroničku stranicu Ministarstva i utvrde je li njihov brod na popisu. Ako nije, nisu dužni kapetanijama odaslati zahtjev za usklađivanjem podataka, a ako jest, neka obrazac zahtjeva – koji također mogu otisnuti na temelju predloška s mrežnih stranica – ispune u skladu s manjkavostima navedenima na popisu.•

 

Branimir Periša

https://sibenski.slobodnadalmacija.hr

 

PrimostenPlus
od PrimostenPlus 5 siječnja, 2020 12:38