Vrijeme je gripa i prehlada; saznajte na jednom mjestu sve o zlatnom rudniku zdravlja

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 12 siječnja, 2017 13:33

Vrijeme je gripa i prehlada; saznajte na jednom mjestu sve o zlatnom rudniku zdravlja

Naravno, radi se o limunu.

Limun nam je manje drvo, ali može narasti do nekoliko metara s istoimenim plodom. U povoljnim klimatskim uvijetima to može biti od 3 do 6 metara. Dolazi iz roda Citrus. Rezultat je davnog križanja pomela i citrone, ali već stoljećima uspijeva kao samostalno stablo koje se razmnožava cijepljenjem ili  reznicama. Plod se uglavnom dijeli na žuti i zeleni, a razlika između njih je samo vrijeme uzgoja i berbe.

Zeleni limun se razvija umjetno od proljetnog cvijeta, namjerno izazvanom sušom koja mora trajati četrrdeset dana između lipnja i srpnja. Takav plod ima tanku koru i sočno „meso“, podnosi duga putovanja što omogućuje transport po cijelom svijetu. Žuti plodovi, uobičajeni na našem tržištu, rastu na istom drvetu samo što dozrijevaju zimi. Takvim načinom korištenja, životni vijek stabla je veoma skraćen, ali zbog isplativosti vrlo često se koristi. Jedan limun ima oko 57% jestive tvari. Na koru otpada 40%, a sjemenke 3%.
Koristi se za dobivanje soka i limunske kiseline, kora za kandirano voće i esencije. Sjemenke služe za dobivanje ulja, a dio i za životinjsku hranu. Odraslo drvo u povoljnim uvjetima daje 600 do 800 plodova godišnje.

 

Oduvijek se vjerovalo da je limun djelotvorna zaštita protiv nekih bolesti i otrova, što su naknadno potvrdila i brojna istraživanja. Jedan limun sadrži folnu kiselinu, vitamine C, A, B1, B6, kalij, kalcij magnezij, fosfor i mangan. Zbog svih tih tvari ima veoma širok spektar djelovanja.

Donosimo vam nekoliko savjeta za što ga sve možete koristiti:

  • Vrijeme je gripa i prehlada. Najbolji način korištenja na prvu naznaku prehlade jest svježe iscjeđeni sok pomiješan s mlakom vodom. Pije se tako pripremljen u razmaku od svaka dva sata. Ako je već došlo do upale grla, sok od limuna pomiješan sa mlakom vodom i malo morske soli idealna su kombinacija za ispiranje grla. Tu mješavinu grgljajte u ustima po minutu te je ispljunite. Samo svježim sokom limuna te istim postupkom možete se poslužiti ako je došlo do upale krajnika, pri čemu nakon grgljanja, sok možete progutati.

 

  • Groznica se možeolakšati tako da se sok od jednog limuna pomiješa sa šalicom vruće vode i malo meda. Takva mješavina se popije odjednom, a zatim svaka dva sata dok se temperatura ne spusti u normalno stanje.

 

  • Pokraj svojih antibakterijskih i antivirusnih svojstava koristi se pri ozdravljenju u slučaju ranica i afti u i oko usta. Usta se ispiru sa sokom limuna pomiješanog sa mlakom vodom.

 

  • Koristi se u borbi protiv akni. Zbog vitamina C koji ubija bakterije, sok od limuna s vodom trebalo bi piti svako jutro. Isti postupak pomaže pri mršavljenju i borbi s viškom kilograma.

 

  • Kriške limuna debele oko 5 mm mogu se stavljati preko noći na žuljeve i kurje oči, što će ubrzati njihovo povlačenje.

 

  • Nakon konzumacije alkoholnih pića i cigareta, isperite usta svježim limunovim sokom i riješite se neugodnog zadaha.

 

  • Ukoliko imate problem s peruti i gubitkom kose, utrljajte sok na tjeme, a direktnim nanošenjem na vašu kosu, vratit ćete joj prirodni sjaj.

Pokraj savjeta koje smo vam naveli nalazi se još niz čudotvornih djelovanja i načina primjene limuna. Nadamo se da će vam neki savjeti biti od koristi, pa za početak se ugrijte u ove hladne dane uz šalicu čaja sa svježe iscjeđenim sokom limuna.

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 12 siječnja, 2017 13:33