Zabavne aktivnosti za djecu u zimskim mjesecima

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 12 siječnja, 2023 18:21

Zabavne aktivnosti za djecu u zimskim mjesecima

Zima možda donosi hladnoću i mnogo toga utihne na prijelazu iz jedne u drugu kalendarsku godinu, no svejedno postoji pregršt zabavnih aktivnosti kojima će se razveseliti vaš mališan.

Djeca se vole igrati i zabavljati, no u zimskim mjesecima opcije koje imaju na raspolaganju čine se ograničenima. Istina je, roditelji ne vole da njihov mališan provodi previše vremena na hladnoći, dok je u toplom domu konstantno grijanje ispred peći prilično dosadna aktivnost za najmlađe članove naših obitelji.

Ipak, zima ne mora biti sinonim za dosadu u dječjim životima, a na vama je da otkrijete zabavnu stranu zimskih mjeseci vašim mališanima.

Bilo da se radi o djetetu koje tek počinje hodati i istraživati ili o malom školarcu, imate pregršt opcija kako ga zabaviti, kroz najhladnije razdoblje u kalendarskoj godini.

Bojanke i čitanje priča

Djeca obožavaju istraživati vlastitu kreativnost, a najbolji način za to tijekom zime svakako su bojanke. Radi se o aktivnosti koja ne samo što je zabavna za mališana, već mu pomaže razvijati koncentraciju te pritom uči kako pravilno držati bojicu, odnosno olovku.

Bojanke su jednostavne i pogodne za djecu različitih uzrasta, samo se pobrinite da svom mališanu osigurate šarolik izbor bojica, uz koje će biti moguće kreirati prava remek djela. Ako pak želite probuditi u njemu pravog umjetnika, uvijek možete otići korak dalje i pred dijete staviti prazan list papira te mu dati rekvizite da ga ukrasi svojim bojicama. Rezultat bi mogao biti iznenađujuće impresivan.

Tu su naravno i priče za djecu, kao još jedan odličan način kako probuditi radoznalost i oduševljenje u mališanu. Dok mu čitate priče dodatno se povezujete s djetetom i radite na poboljšanju njegovog vokabulara, kao i kreativnosti.

Ovisno o dobi vašeg djeteta, društvene igre također mogu biti odličan izbor zabave tijekom zime, a i prilika za povezivanje svih članova obitelji. Djeca kroz njih mnogo uče, pokušavajući analiziranjem situacije doći do pobjede. Bilo da se radi o “Čovječe ne ljuti se”, Monopolyju ili nekoj drugoj zabavnoj igri, čeka vas mnogo smijeha i uzbuđenja ako je zajedno zaigrate. A ako mislite razveseliti mališana puštanjem da pobijedi, učinite to diskretno, kako ništa ne bi pokvarilo njegovo zadovoljstvo trijumfom.

Dok ste u svom domu, crtani filmovi još jedan su vrijedan izvor zabave, pod uvjetom da ne provedete baš cijeli dan pred televizorom. Jednostavna radnja, žarke boje, zabavni likovi i simpatični zvukovi obavezan su dio svakog crtića za djecu, a mališani se u njima brzo pronađu, usvajajući pritom vrijedne lekcije o svijetu u kojem živimo.

Zabava moguća i izvan doma

Iako roditelji pokušavaju zaštititi svoju djecu tijekom zime, tako da im ne dopuštaju da mnogo vremena provode izvan svog doma, istina je da igranje vani može biti dobro za jačanje dječjeg imuniteta, čak i ako se temperatura spustila blizu ili ispod ništice.

Naravno, ništa bez rukavica, kape i šala, kao i tople odjeće, no činjenica je da virusi zapravo ne žive na hladnom zraku, što znači da se vaše dijete može razboljeti i ako čitavu zimu provede na toplom, pogotovo ako nedovoljno provjetravate svoj prostor.

Bilo da se odlučite za zimsku šetnju, igru lovice ili posjet lokalnom igralištu, vašem mališanu dobro će doći malo svježeg zraka, a aktivna igra zagrijat će ga na otvorenom i zaštititi od prehlade.

U svakom slučaju, zima predstavlja odličnu priliku da se dodatno povežete sa svojim djetetom i pomognete mu da napravi nove važne korake u svom razvoju, kroz igru i zabavne aktivnosti, na otvorenom ili u toplom domu.

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 12 siječnja, 2023 18:21