ZANIMLJIVOSTI: Kako pravilno puniti mobitel

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 24 veljače, 2015 13:32

ZANIMLJIVOSTI: Kako pravilno puniti mobitel

Pametni telefoni i baterije veza su koja je neraskidiva, ali i koja čini toliko glavobolje svim korisnicima i proizvođačima. Tome je tako jer tehnologija razvoja baterija ne prati razvoj sveg ostalog i zato je punjač posrednik te veze s uređajem. No može li pretjerano punjenje uređaja naštetiti bateriji?

To pitanje muči korisnike još od doba kad su prvi mobilni uređaji dolazili na scenu pa su se stvorili mitovi da smijemo puniti uređaj tek kad se potpuno isprazni, zatim da moramo paziti kad je pun jer bi mogao eksplodirati ili bi se baterija mogla otopiti. Srećom, to su iznimke, u stvarnosti to nikad nije bilo tako.

Posebno ne u današnje vrijeme naprednih pametnih telefona. Svi oni znaju sami po sebi kad su puni i automatski sprečavaju “dotok” struje pa nije bitno ukoliko su na punjaču. No postoje iznimke jer litij-ionske baterije su inzimno osjetljive. Ako slučajno pokrijete uređaj, mogao bi se zagrijati i pokvariti.

Također, ukoliko ostavljate uređaj na punjaču duže vrijeme, mnogo duže od potrebnog vremena da se baterija napuni, doći će do njenog slabljenja. Ali taj proces je malo duži, prije je slučaj da ćemo promijeniti uređaj nego da će se baterija toliko uništiti pretjeranim punjenjem da više neće biti od koristi.

Ali ako namjeravate duže vrijeme koristiti uređaj ili vam je svaka sekunda vijeka baterije bitna, držite se osnovnih savjeta. Dakle, izbjegavajte punjenje baterije kad bude skroz prazna, ali ako se to dogodi onda nemojte napuniti uređaj do sto posto već se uvijek trudite da on bude između 50 i 80 posto tako da “napunjeni” ioni bezbrižno štite vijek baterije. Ukoliko je uređaj pun, ioni se “ulijene” i rade slabijim intenzitetom pa se zapravo baterija brže prazni.

Naravno, osim ovih savjeta, korisno je imati punjač istog proizvođača kao vaš uređaj, kao i bateriju istog tog proizvođača.

Izvor:ictbusiness.info/ Vanja Deželić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 24 veljače, 2015 13:32