NOVA PRAVILA: U centar Primoštena će samo električni automobili

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus svibanj 7, 2016 21:53

NOVA PRAVILA: U centar Primoštena će samo električni automobili

U cijelosti prenosimo tekst Slobodne Dalmacije o novim odlukama Općinskog vijeća:

 

Primoštensko Općinsko vijeće donijelo je do sada najstrožu Odluku o komunalnom redu, koja ima čak 174 članka. Najrigoroznija novina je da prijevoz osoba, ukrcaj i iskrcaj robe i materijala na javnim površinama može obavljati samo primoštensko komunalno poduzeće ili ovlašteni koncesionar, a iznimno se takve radnje mogu obavljati na temelju posebnog ovlaštenja načelnika.

elektro auto

Odnosi se to na zaštićenu povijesnu jezgru koja je obložena skupim kamenom, a ovih dana dovršava se na desetke milijuna kuna vrijedan projekt “Dva kraka Primoštena”. To je čak 22 tisuće kvadrata obalnog dijela Primoštena također obloženog kamenom. Na tom dijelu posađena je i nova hortikultura, postavljeno je i pet pametnih klupa, novi spomenik ribaru i najveća ruža vjetrova u Hrvatskoj.

Primošten drugi krak radovi_18

– Preskupa je to investicija da bismo je na brzinu uništili motornim uljima i tragovima guma. Komunalno poduzeće “Bucavac” nabavilo je nekoliko električnih vozila koje će čitavog dana biti na usluzi građanima, turistima i poduzetnicima – kaže primoštenski načelnik Stipe Petrina.

Nova Odluka o komunalnom redu propisuje i visoke kazne za pravne i fizičke osobe. Ako netko uništava pročelja zgrade, ako izlaže robu izvan izloga ili ako je pak natpis neuredan, poduzetnik ili obrtnik može platiti kaznu od 500 do 10 tisuća kuna. Iste kazne propisane su za rušenje stabla, nepravilno deponiranje i skladištenje otpada, ako se otpad baca u more, ako se ne poštuju propisi koncesijskog odobrenja… Masnu kaznu platit će trgovci i ugostitelji ako na javnoj površini ispred dućana odlože kartonsku ambalažu. Za čak 119 navedenih prekršaja moguće je kazniti i fizičke osobe, samo su kazne nešto blaže i iznose od 300 do 1000 kuna.

Komunalni redari

Prošle godine u veljači, primoštenski načelnik Stipe Petrina donio je svojevrstan ukaz o nadzoru korištenja javnih površina u Primoštenu, i to tijekom cijele godine. Komunalni redar, stoji u tom aneksu koji je na snazi, obvezan je kontinuirano provoditi nadzor korištenja javnih površina, a prekršitelju na licu mjesta dužan je izreći novčanu kaznu u iznosu od 2000 kuna, te donijeti rješenje o uklanjanju zatečenog predmeta, objekta ili uređaja koji su postavljeni bez odobrenja, protivno odobrenju ili suprotno odredbama komunalnog reda na području općine Primošten. Ako pravne ili fizičke osobe ne postupe po rješenju komunalnog redara, imat će posla s policijom i sudom.

Ovim ukazom načelnika, rigorozna Odluka o komunalnom redu postala je još stroža. Kako bi javne površine ostale besprijekorno čiste, zabranjeno je, propisuje načelnik, bacati, odlagati ili ispuštati na javnu površinu stvari koje narušavaju red ili čistoću. Isto tako jasno se daje na znanje da samo Općina može donijeti odluke gdje će biti postavljeni panoi, reklame, stolovi, klupe, štandovi, štekati, aparati, škrinja i slični uređaji. Redovito mjesečno izvješće o obavljenom nadzoru, komunalni redar dužan je podnositi načelniku u pismenom obliku najkasnije do petog u mjesecu.

– Naša Odluka o komunalnom redu samo potvrđuje da je Primošten elitna turistička destinacija i da takva želi ostati. Iznimno nam je stalo do čistih i uređenih javnih površina i zelenila. Zbog zelenila i čistoće okitili smo se i Zlatnim cvijetom Europe – komentar je načelnika Petrine.

Izvor:Slobodnadalmacija.hr/Vedrana Stočić

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus svibanj 7, 2016 21:53