Zašto je nogomet postao sport broj 1 na svijetu?

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 3 listopada, 2022 08:57

Zašto je nogomet postao sport broj 1 na svijetu?

Nogomet iz godine u godinu privlači sve više zainteresirane publike diljem svijeta, zahvaljujući svojim pravilima, jasnoj hijerarhiji natjecanja, ali i brojnim uključenim rekreativcima.

Na pitanje koji je sport najpopularniji na svijetu, odgovor definitivno mora biti nogomet. Naime, radi se o sportu koji se igra u više od 200 zemalja na svijetu, s više od tri i pol milijarde ljudi koji sebe smatraju zaljubljenicima u nogomet.

Kako piše portal Indeks.hr, osim nogometa globalno popularni sportovi još su košarka, hokej na ledu i kriket, no ipak sa značajno manjim brojkama zainteresiranih navijača pa Svjetsko nogometno prvenstvo kao i europska nogometna Lige prvaka ostaju na samom vrhu natjecanja koja privlače najviše zanimanja javnosti.

No, zašto je zapravo nogomet toliko popularan i što ga je učinilo sportom broj 1 u svijetu? Nekoliko je razloga zbog kojih je upravo ovaj sport postao omiljen u svakom kutku svijeta, a ovom prilikom navest ćemo one najvažnije.

 

Sport za široke mase jednostavnih pravila

Jedan od glavnih razloga zašto je nogomet globalno popularan svakako je to što se u njega može uključiti baš svatko. Ne treba vam mnogo novaca za kupiti nogometnu loptu, kopačke i dres, a u svakom selu moguće je pronaći livadu na koju ćete postaviti vratnice i tako osigurati teren za odigravanje utakmica.

Nogometu svakako pomaže i to što su pravila iznimno jednostavna. Osim zaleđa, sve ostalo djeluje potpuno logično i intuitivno, zbog čega se i oni koji rijetko prate utakmice svejedno mogu uživjeti u nogometne dvoboje te u njima jednako uživati kao i strastveni navijači koji dišu ovaj sport 24 sata dnevno.

Što se rezultata tiče, i to je prednost nogometa u odnosu na druge sportove. Naime, mali broj postignutih golova tijekom utakmice dovodi do snažnih emocija svaki put kad mreža bude zatresena, zbog čega su proslave golova tako euforične svaki put na travnjaku, a strast s terena s lakoćom se prenosi na tribine, kao i među televizijske gledatelje.

Uz sve to, riječ je perfektnom rekreativnom sportu, jer gušt je tehnicirati s loptom i napucavati je, a još veći užitak predstavlja kombiniranje sa suigračima i driblanje protivnika, kao i onaj slavodobitni trenutak kada loptu smjestite na pravo mjesto, iza leđa nemoćnog golmana.

Jasna hijerarhija samih natjecanja

Osim što je nogomet dostupan svima i ima jednostavna pravila u koja se mogu uživjeti široke mase, svakako da njegovoj popularnosti doprinosi i sustav natjecanja, u kojima se vrednuje naporan rad i ništa se ne dobiva bez zasluga.

Pa tako svaki klub mora kroz nacionalnu ligu izboriti svoje mjesto u međunarodnim natjecanjima, a zadatak mu je i izbjeći neko od posljednjih mjesta na ljestvici koja rezultiraju ispadanjem u nižu ligu, što je iščezlo iz profesionalnih košarkaških, hokejaških i mnogih drugih natjecanja.

Upravo na tome je bazirana privlačnost nogometa kao sporta, zbog čega je ideja nastanka Super lige izazvala tako snažan otpor diljem svijeta.

A svakako je popularizaciji nogometa pomogla i televizijska globalizacija, jer danas svaka zemlja na svijetu ima pravo na prijenose utakmica Premiershipa, La Lige, Serie A, Lige prvaka i ostalih važnih natjecanja, što izaziva euforiju među fanovima čak i u onim dijelovima svijeta gdje nema mnogo kvalitetnih nogometaša u čijim vještinama navijači mogu uživati uživo na tribinama.

Uz sve to, nogometni klubovi postali su odavno simboli različitih gradova, kvartova i zemalja, s kojima se njihovi stanovnici poistovjećuju i strastveno proživljavaju uspjehe i neuspjehe svojih nogometaša, kao da se radi o vlastitima.

U svakom slučaju, nogomet je iz svih navedenih razloga skočio na vrh među najpopularnijim sportovima, a zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država i Indije, u kojima se ipak više obožavaju neki drugi sportovi tek su iznimka u odnosu na ostatak svijeta…

Image by smirnoff-nw from Pixabay

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 3 listopada, 2022 08:57
Napišite komentar

Nema komentara

Još nema komentara!

Napišite komentar! Na ovom članku još uvijek nema komentara, ali vi možete biti prvi.

Napišite komentar
Pogledajte komentare

Napišite komentar

Email adresa neće biti objavljena
Obavezna polja su označena*