Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus listopad 25, 2014 15:06

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

25. listopada u Hrvatskoj se obilježava Dan darivatelja krvi. Toga dana želi se zahvaliti svim darivateljima na njihovoj humanosti i plemenitosti, te podsjetiti javnost koliko je darivanje krvi važno u spašavanju ljudskih života. 

25.10. posvećen je obilježavanju i promicanju dobrovoljnog davalaštva krvi u spomen na prvu organiziranu akciju informiranja o potrebi darivanja krvi i organiziranom prikupljanju krvi širom Hrvatske koja je započela 25.10.1953.g. tijekom Tjedna Crvenog križa. Od tada se u Hrvatskoj svake godine na taj datum obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi i potiče trajno organiziranje darivanja krvi.

darivatelji krvi primošten

Darivatelji u Primoštenu


Prikupljanje krvi u Hrvatskoj temelji se na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, besplatnosti i solidarnosti, a promociju davalaštva, organizaciju akcija davanja krvi i brigu o njenoj sigurnosti zajednički provode Hrvatski Crveni križ i Transfuzijska služba Hrvatske. U Hrvatskoj ima više od 176.000 dobrovoljnih darivatelja krvi zahvaljujući kojima je lani prikupljeno oko 160.000 doza – krv daje 3,8% stanovništva, odnosno sakupi se 38 doza na 1000 stanovnika. Ipak, trebali bi težiti još boljim rezultatima (prosjek darivatelja krvi zapadnoeuropskih zemalja je više od 5% stanovništva).

darivanje krvi u primoštenu

Darivatelji u Primoštenu

Foto: Primošten Plus ©


DOBROVOLJNO DAVANJE KRVI SPAŠAVA TUĐE ŽIVOTE.

Izvor: Zdravlje.hr

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus listopad 25, 2014 15:06