Do Božića proljeće, zatim Hektor donosi orkansku buru, naglo zahlađenje, možda i snijeg

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 23 prosinca, 2014 10:27

Do Božića proljeće, zatim Hektor donosi orkansku buru, naglo zahlađenje, možda i snijeg

S izmjerenih 17°C tijekom nedjelje u Zadru ili 16°C na Hvaru, a puno drugačije nije bilo ni drugdje u Dalmaciji, teško se mogao steći dojam da se nalazimo prosincu, štoviše u njegovoj posljednjoj dekadi. 

Zima je i kalendarski počela prethodne noći u ponoć i 3 minute te će za koji dan dani bivati sve duži, a noć sve kraća. Topao prosinac nas je i previše “razmazio” svojim izrazito ugodnim temperaturama, stoga će nagla promjena vremena dan iza Božića predstavljati prvi šok!

Evo kakve nam vremenske (ne)prilike donosi tjedan pred nama.

JADRAN

U ponedjeljak će biti djelomično sunčano i u većini krajeva suho. Ujutro je u kotlinama Zagore moguća magla. Uz prolazno više oblaka uglavnom u drugom dijelu dana ponegdje može pasti pokoja kišna kap, većinom u zaleđu Kvarnera. Na sjevernom Jadranu slab do umjeren jugozapadnjak, u Dalmaciji slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 5°C, uz obalu i na otocima od 4 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 10 do 15°C, ponegdje u zaobalju malo niže.

Utorak će biti djelomično sunčan uz promjenjivu naoblaku. Uglavnom je u zaobalju moguća slaba kiša. Dok će na sjevernom Jadranu puhati slab do umjeren jugozapadnjak, u Dalmaciji će puhati većinom slab sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 16°C, ponegdje u zaobalju malo niže.

Srijeda će biti djelomično sunčana uz promjenjivu naoblaku. Iako će se u većini krajeva zadržati suho, uglavnom će u zaobalju povremeno biti vrlo slabe kiše. Na sjevernom Jadranu će puhati do umjeren jugozapadnjak, u Dalmaciji će danju vjetar okrenuti na slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 16°C, ponegdje u zaobalju malo niže.

Badnja večer će u većini predjela biti djelomično vedra i suha, bez značajnog vjetra i prohladna, ali bez posebne hladnoće.

U četvrtak (Božić) u Dalmaciji će biti pretežno sunčano i suho. Navečer u sjevernoj Dalmaciji postupan porast naoblake. Na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno uz povremena sunčana razdoblja. Krajem dana i osobito navečer naoblačenje, mjestimice uz kišu, a moguća i je i grmljavina. Danju će puhati većinom slabo jugo i jugozapadnjak. Kasno navečer i u noći na petak na sjevernom Jadranu će zapuhati olujna bura. Temperature zraka u blagom porastu u odnosu na srijedu, a u noći na petak na sjevernom Jadranu osjetno zahlađenje.

U petak će na sjevernom Jadranu još samo u početku biti kiše, u planinama i u velebitskom kanalu i snijega, ali će se već tijekom jutra postupno razvedriti. U Dalmaciji umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu, a u gorju sa snijegom koji će se danju spustiti na oko 500 metara nadmorske visine. Oborina će prvo prestati u sjevernoj Dalmaciji. Puhat će jaka do olujna bura, ponegdje su mogući orkanski udari. Podno Velebita bura će dosezati orkanski prosjek s udarima koji mogu prelaziti 200 km/h! Osjetno će zahladiti pa će najviše dnevne temperature biti od 2°C ponegdje na sjevernom Jadranu do 12°C na jugu Dalmacije.

Subota donosi pretežno ili djelomično sunčano vrijeme, još je samo u početku na jugu Dalmacije moguće malo oborina. U početku će bura biti jaka i olujna, danju će sve više slabiti. Jutro i večer hladni, posvuda u zaobalju s temperaturama ispod 0°C. Najviše dnevne temperature većinom od 4 do 10°C, u zaobalju od 0 do 4°C.

U nedjelju u Dalmaciji pretežno ili djelomično sunčano i većinom suho. Na sjevernom Jadranu promjenjivije, pa je uz prolazno više oblaka moguća slaba kiša, u gorju i snijeg. Bura će sve više slabiti i na sjevernom Jadranu okrenuti na slabo jugo u drugom dijelu dana. Jutro hladno, mraz je moguć i ponegdje uz obalu. Danju malo toplije.

KOPNO:

Početak novog tjedna će biti suh i dalje uz visoke temperature. Jutro će u ponedjeljak biti svježe, ponegdje uz kratkotrajnu maglu i slab mraz. Danju uz sunčana razdoblja i nešto oblaka uz umjeren jugozapadnjak pa dolazi neobično visoka temperatura za doba godine. Ujutro oko nule, a danju do 12 ili 13 Celzijevih stupnjeva.

U utorak pretežno sunčano i toplo. Ujutro već toplije nego u ponedjeljak uz minimalnu temperaturu od 0 do 5°C, u Slavoniji ponegdje malo niža, a u gorju i na sjeverozapadu ponegdje oko 10°C. Danju uz puno sunca i južinu vjerojatno lovimo 13 ili 14 stupnjeva u hladu, ponegdje i više. Južina bi mogla malo zasmetati meteoropatima i kroničnim bolesnicima.

Najtopliji dan u tjednu mogao bi biti upravo Badnjak. Već od jutra sunčano i toplo uz južinu. Puhat će umjeren južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 4 do 8, a najviša dnevna mogla bi porasti do 15 Celzijevih stupnjeva. Na Badnju večer nema pahulja, bit će suho i toplo uz temperaturu od 4 do 9°C.

Prema prognozama vidi se da ove godine nećemo imati bijeli Božić. Baš se oko samog Božićavidi moguća promjena vremena, ali uz moguću slabu kišu jer bi temperatura zraka i dalje bila previsoka za snijeg. Ta slaba kiša je vjerojatnija na Božić prema kraju dana. Temperatura zraka bit će još uvijek od 5 do 10°C, i ujutro i preko dana.  Južina će prestati, a prema kraju dana će zapuhati umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak.

Na blagdan sv. Stjepana jača promjena vremena. Oblačnije, vjetrovito i osjetno hladnije. Povremeno su moguće oborine, najmanje se čini na sjeverozapadu Hrvatske. Više oborina u Gorskom kotaru i Lici gdje će pasti snijeg, možda više od 5-10 cm, a malo snijega će biti i na Kordunu, Banovini i u Slavoniji. Puhat će jak, na udare i olujan sjeveroistočnjak. Temperatura tijekom dana o 0 do 5°C, u gorju i niža, a navečer posvuda još hladnije.

U subotu većinom suho, djelomično sunčano, vjetrovito i hladno. Jutarnja temperatura od -6 do -1, u gorju i do -10°C. Najvišda dnevna u nizinama od 0 do 4°C, u gorju malo hladnije.

Nedjelja donosi novo naoblačenje, ali još nije sigurno za oborine. Moglo bi biti i snijega, čak i do nizina, ali to će jako ovisiti o samom položaju ciklone.

Izvor: Crometeo.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 23 prosinca, 2014 10:27