Što to ustvari jedemo – Ekološka udruga “Primošten” organizirala predavanje o aditivima

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 15 travnja, 2014 11:55

Što to ustvari jedemo – Ekološka udruga “Primošten” organizirala predavanje o aditivima

Što su ADITIVI?
“Aditivi koji se koriste u industrijskoj proizvodnji hrane su tvari KOJE SE UOBIČAJENO NE KONZUMIRAJU, niti su tipičan sastojak hrane,…“ –https://hr.wikipedia.org/wiki/Prehrambeni_aditivi
Aditivi nemaju hranidbenu vrijednost, niti spadaju pod definiciju hrane. –https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrana
Nuspojave aditiva na ljudski organizam su nedovoljno ispitane. Zapravo, upravo sada se ispituju i to na vama, pa se zato jedan po jedan zabranjuju. Za recimo 10 godina, oko 10 aditiva koje vi sada jedete će se zabraniti koristiti zato što vam štete.

Za ovo predavanje pozvan je predavač koji je dobro upoznat u tehnologiju proizvodnje hrane i koji proučava utjecaj aditiva na ljudski organizam. Autor je nekoliko knjiga na ovu temu.
Prof. dr. Valerije Vrček, dipl. inž. med. biokemije
Zavod za organsku kemiju
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Sveučilište u Zagrebu
Član vijeća za GMO

U zgradi općine Primošten, u multimedijalnoj prostoriji, održano je multimedijalno predavanje na temu: „Aditivi u hrani (E-brojevi)“. Predavanje je održano 11.4.2014. (petak) sa početkom u 19:00 sati, a organizirano je od strane „Ekološke udruge Primošten“. Predavač je bio prof. Dr. Valerije Vrček sa farmaceutsko-bio kemijskog fakulteta u Zagrebu . Profesor Vrček je 2010. godine bio dio projekta udruge UDD (Udruga za demokratsko društvo) koja je, uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba. Projekt se zvao : „Savjetovalište o E-brojevima“ (http://www.e-brojevi.udd.hr/). Ekološka udruga je preko spomenute web-stranice došla u kontakt sa profesorom Vrčekom i na obostrano zadovoljstvo organizirala predavanje.

Predavanje je bilo podijeljeno u dva dijela. U prvo dijelu je predavač objasnio što su to aditivi, koja je podjela aditiva i koji su rizici korištenja aditiva u hrani. Prezentirao je knjigu: „Što se krije iza E-brojeva?“, autorice Dade Lerotić i Ivane Vinković Vrček iz 2010. Godine. U drugom dijelu je napravio radionicu u kojoj je pokazao kako koristiti podatke sa etikete nekog proizvoda, tj. Kako se izračunava dozvoljena količina aditiva koju smijemo pojesti dnevno. Na kraju smo imali vremena za pitanja publike i raspravu. Predavač je podijelio 30-tak kartica sa tablicom aditiva gdje su označeni opasni i bezopasni aditivi.

Predavanje je trajalo oko 1 sat i 30 minuta, bilo je prisutno oko 30 ljudi. Ispred predavaonice, predstavnici Školske knjige su imali stol gdje su nudili nekoliko knjiga o aditivima po promotivnim cijenama. Predavač je poklonio knjižnici A. Starčević dvije knjige: „Bioetika i dijete“ i „GMO između prisile i otpora“.

Izvor: Ekološka udruga Primošten, Filip Perković

Profesor Valerije Vrčak u Primoštenu

 

 

 

 

 

 

 

 

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 15 travnja, 2014 11:55