Dan velikih valova / Srijeda 20.7. / 21 h

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 17 srpnja, 2022 19:46

Dan velikih valova / Srijeda 20.7. / 21 h

Lokacija: Velika Raduča, Primošten

Kinoklub “Šibenik” , Udruga Život nema cijenu i TZ Primošten, predstavljaju film “Dan velikih valova”.🌊

U fokusu ove kultne priče su trojica mladića čiji se život okreće oko surfinga i međusobnog nadmetanja. Radnja započinje 1962. godine u vrijeme kada su tinejdžeri, potom prikazuje njihova nastojanja da izbjegnu regrutaciju u doba vijetnamskog rata 1965…

Vrlo dirljiv i na trenutke bolno nostalgičan film o odrastanju. U pozadini jednostavne priče o prijateljima-zgubidanima koji uživaju u piću, curama i, nadasve, jahanju valova, predočena je sjajna slika života mladih u ozračju vijetnamskog rata.

‘’Dan velikih valova’’ po mnogima je najuspjeliji i najkompletniji Miliusov film, djelo koje se povremeno uzdiže do razine ode surferskoj subkulturi, kojoj je redatelj i sam pripadao. U ishodištu je filma muško prijateljstvo preko kojega Milius promovira tradicionalne vrijednosti a, iako likove ocrtava kroz skupinu, izražava i poštovanje prema individualnom duhu kao temelju surfanja, pri čemu je sam taj čin svojevrsna potvrda vrijednosti pojedinca u izravnom nadmetanju s prirodom, obred koji dopušta pristup povlaštenoj skupini. Milius nostalgično i potanko rekonstruira kalifornijski surferski ambijent 1960-ih, a prizori surfanja snimljeni su iznimno zorno, gotovo opipljivo. Posredno tematizirajući i Vijetnamski rat, Milius ga interpretira kao ključan za gubitak morala i tradicionalnih vrijednosti kod sljedećih naraštaja. Film se odlikuje lakoćom pripovijedanja te iznimnom komunikativnošću, uspješno izmiče patetici te je u cjelini dojmljivo osobno svjedočanstvo razdoblja. (M.Sablić/HFL)

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 17 srpnja, 2022 19:46
Napišite komentar

Nema komentara

Još nema komentara!

Napišite komentar! Na ovom članku još uvijek nema komentara, ali vi možete biti prvi.

Napišite komentar
Pogledajte komentare

Napišite komentar

Email adresa neće biti objavljena
Obavezna polja su označena*