eVisitor – od Nove godine OBAVEZNA elektronska prijava gostiju

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 17 prosinca, 2015 17:09

eVisitor – od Nove godine OBAVEZNA elektronska prijava gostiju

Obavijest svim iznajmljivačima na području općine Primosšten od strane TZ Primošten

Hrvatska turistička zajednica izradila je informacijski sustav eVisitor, a dana 20.11.2015. objavljen je Pravilnik o načinu vođenja popisa turista te o obliku i sadržaju obrasca prijave turista turističkoj zajednici (NN 126/15) kojm je sustav eVisitor propisan kao centralno mjesto prijave i odjave turista, naplate boravišne pristojbe i statističkog upravljanja podacima o obveznicima i turistima. Obveza korištenja sustava od strane obveznika prijave i odjave te turističkih zajednica započinje 01.01.2016. godine, te se nakon toga datuma ukidaju svi alternativni načini prijave i odjave.

Oni korisnici koji imaju svoje informacijske sustave, mogu ih prilagoditi za razmjenu podataka sa eVisitorom, a sve potrebne informacije za programere nalaze se na linku: https://www.evisitor.hr/eVisitorWiki/Javno.Web-API.ashx

Za sve korisnike koji nemaju svoje informacijske sustave, eVisitor je web aplikacija na adresi www.evisitor.hr čije korištenje ne zahtjeva dodatno instaliranje na računalo i besplatan je za sve korisnike. Preduvjet za korištenje je da se do prvog dolaska gostiju obrate svojoj turističkoj zajednici koja će izdati korisničko ime, lozinku i TAN tablicu za prijavu u sustav, te uputiti na pomoćne materijale u svladavanju vrlo jednostavne i intuitivne aplikacije.

Za sve one koji ne posjeduju potrebnu informatičku opremu (računalo, pametni telefon ili tablet uređaj), novi Pravilnik predviđa instalaciju terminala u turističkoj zajednici na kojem će se moći izvršiti prijava i odjava turista uz asistenciju djelatnika TZ-a. Naglašavamo da je potrebno da obveznik samo prvi put osobno dođe u ured TZ po svoje pristupne podatke, uz obavezno predočenje identifikacijskog dokumenta, OIB-a i rješenja o pružanju usluga, a u slučaju da podatke preuzima opunomoćena osoba, mora imati pisanu punomoć od ovlaštene osobe, ovjerenu od javnog bilježnika.

U slučaju vlasnika kuća i stanova za odmor te stanovnika općine Primošten koji nemaju rješenje o pružanju usluga, ali imaju obvezu prijave svih osoba koje kod njih borave, umjesto rješenja moraju predočiti odgovarajući dokaz o vlasništvu nekretnine. Sve aktivnosti u sustavu se bilježe i vezane su uz korisničko ime, te je stoga vrlo bitno ozbiljno pristupiti prvoj registraciji i preuzimanju korisničkih podataka.

Turistička zajednica općine Primošten

10.12.2015. –  Dogovoreno je da se na samom početku rada sustava eVisitor za sve objekte u domaćinstvu (iznajmljivače) upiše dosadašnja šifra TZ-a. U početnim mjesecima 2016., MUP će dodijeliti objektima njihove jedinstvene oznake za dostavu podataka. Cijeli postupak je potpuno automatiziran, te sami iznajmljivači ne trebaju odlaziti u Ministarstvo unutarnjih poslova za dodjelu šifre MUP-a, već će ta šifra biti dodijeljena automatski njihovim objektima, a koji su evidentirani u sustavu eVisitor. Za sve objekte koji će se otvoriti u 2016. i dalje, vrijedit će gore opisana procedura ishodovanja šifre u MUP-u,

Osim što je sustav namijenjen za prijavu i odjavu turista, služit će i kao novi komunikacijski kanal putem kojeg će TZ upućivati obavijesti obveznicima. Djelatnici TZ od rujna 2015. su uključeni u pripremne radnje za početak rada sustava, te su prošli certificiranu edukaciju od strane Hrvatske turističke zajednice.Te se mozete slobodno obratiti za pomoć u uredu TZ za sva pitanja i pomoć pri prijavi u e visitor.

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 17 prosinca, 2015 17:09