Festival SuperUho definitivno u Primoštenu

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 14 ožujka, 2016 14:41

Festival SuperUho definitivno u Primoštenu

Kreativni direktor SuperUha Mate Škugor potvrdio je danas medijima da će se treće izdanje festivala održati od 1. do 3. kolovoza u Primoštenu, u blizini napuštenog i devastiranog hotela Marina Lučica. Škugor je po prvi put progovorio i o razlozima promjene festivalske lokacije, smatra kako Grad Šibenik nema razvijenu kulturnu strategiju, ne zna odrediti prioritete u projektima u kulturi i nije u stanju pratiti SuperUho koje raste iz godinu u godinu.

Ugovor s Općinom Primošten, koja je osigurala 250.000 kuna za taj festival, potpisan je na pet godina.

– Premda je festival već u drugoj godini održavanja počeo poslovati pozitivno, ostaje činjenica da smo uložili ozbiljan novac u njegovo pokretanje. U pitanju su bila  jednim dijelom vlastita sredstva, drugim sredstva od strane naših dobavljača s kojima smo dogovorili otplatu usluga u skladu s realnim mogućnostima, no najvećim se dijelom radilo o pomoći koju su nam nesebično pružili pojedinci koji vjeruju u ovo što radimo i kojima smo na istoj neizmjerno zahvalni. I upravo zbog tih ljudi nismo sebi mogli dozvoliti na nastavimo funkcionirati po dosadašnjem principu jer bi na taj način navedena sredstva, koja su nam posuđena u najboljoj vjeri,  vraćali još barem deset godina, što bi bilo apsolutno neodgovorno s naše strane. Na našu žalost zahvaljujući raspršenosti vlastitih ulaganja u kulturu te nepostojanju adekvatne kulturne strategije u sklopu koje bi se postavili prioritetni projekti u koje bi se onda mogla ulagati značajnija novčana sredstva, Grad Šibenik nije bio u mogućnosti izaći nam u susret i omogućiti daljnji razvoj projekta, a da istovremeno uredno izvršavamo obaveze prema tvrtkama i pojedincima koji su istom omogućili postojanje – objašnjava razloge premještaja festivala u Primošten Mate Škugor.

Inicijalno rješenje ove situacije bilo je preseljenje festivala u Zagreb u galeriju Lauba, gdje bi troškovi produkcije bili gotovo za trećinu niži. Međutim, uslijedio je poziv Stipe Petrine

– Za Petrinu se ispostavilo da je veliki ljubitelj rock glazbe koji na koncerte uredno poteže i van granica Hrvatske, a koji već dugo razmišlja o pokretanju festivala u tom predivnom gradiću. Samo za ilustraciju, dobrih sedam godina sam ljeti za studentskih dana gotovo svakodnevno biciklirao 30 kilometara do Primoštena i natrag u Šibenik, vjerujem da to dovoljno govori o kakvom se posebnom mjestu radi. Nakon početnog iznenađenja, a znajući kako je u pitanju ozbiljan političar, koji je primjerice ovu nekad bogatu općinu kojoj je prijetilo ukidanje jer su je njegovi prethodnici tijekom devedesetih doveli na rub propasti, u samo nekoliko godina po dolasku na vlast doslovno preporodio i pretvorio u jednu od najuspješnijih općinu u Hrvatskoj, taj smo poziv shvatili ozbiljno i već na prvom sastanku dogovorili gotovo sve detalje u vezi realizacije festivala u Primoštenu – kaže Škugor.

Stipe Petrina jako je zadovoljan što će se SuperUho održati u Primoštenu.

– Čim sam čuo da organizatori imaju određenih problema s Gradom Šibenika, kontaktirali smo Matu Škugora, pa provjerili koliko bi nas sve to skupa koštalo. Nakon toga sve smo dogovorili, u kako se kaže, pet minuta. Od tih 250.000 kuna Općina će dati 50 tisuća, a za ostatak smo osigurali pet sponzora – kaže za ŠibenikIN Petrina.

Prvotna ideja za lokaciju održavanja festivala bila je uz samo more kod hotele Zora i Slava.

– Od toga smo odustali jer je riječ o srcu turističke sezone, pa nismo htjeli smetati hotelskim gostima. Lokacija kod Marine Lučice je malo zabačenija, tamo neće nikom smetati SuperUho, a organizatori su se obvezali urediti taj prostor – kaže primoštenski načelnik.

Marina Lučica Primošten

Škugor je najavio i prvog headlinera festivala, bit će to američke grunge i alter legende ‘Mudhoney’, koje su prije tjedan dana slučajno javnosti otkrili da će se SuperUho prebaciti u Primošten, objavivši na svojoj Internet stranici lokaciju i datum koncerta.

U Gradu Šibeniku danas su nam rekli da Mate Škugor nikad nije od njih tražio novac za pomoć festivalu.

– Sve što je SuperUho tražilo, to smo im dali. Novčana pomoć nije nikad bila na stolu i žao mi je što festival nije ostao u Šibeniku jer podržavam pop-rock festivale i smatram da je njihovo održavanje dobro za ovaj grad – kratko je komentirao odlazak SuperUha šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Izvor:Šibenik.in
 Foto: Luigi Shkreli ©

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 14 ožujka, 2016 14:41