FOTO – Predstavljen Libar Drugi ‘Bepa i Vane‘

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 31 svibnja, 2021 22:48

FOTO – Predstavljen Libar Drugi ‘Bepa i Vane‘

Subotnje predvečerje u prepunom primoštenskom parku bilo je rezervirano za predstavljanje druge knjige čuvarica narodnog blaga Lorente Fuštin i Biserke Plafi. Libar Drugi „Bepa i Vane“ mala je enciklopedija riječi i običaja, primoštenski amarcord.

Lorenta Fuštin, dobra vila Primoštena i žena s tisuću interesa i brojnim talentima,  dobitnica godišnje nagrade Općine Primošten, žena koja se profesionalno bavi brojkama, ali  pero i  pozornica njeno je prirodno okruženje, i njena prijateljica i bliska suradnica Vane, odnosno Biserka Palfi rođena Jurić doktorica molekularne biologije, surađuju od 2002. godine kada su počele pisati duhovite konferanse za poznate Primoštenske užance.

Stvorile  su izmišljene likove Bepu i Vanu koje se transformiraju  prema datom trenutku i analiziraju svaki događaj na području Primoštena u rasponu od 20 godine, odlutajući ponekad  daleko do sredine 20 stoljeća. U knjizi autorice opisuje mnogobrojne običaje i vjerovanja vezane uz svakodnevni život, osvrću se i na mukotrpan život i ponekad potlačen položaj žena unutar obitelji, pogotovo ako je mlada žena s djecom ostala bez muža.

Svoju knjigu započele su kratkim riječnikom pestotinjak gotovo zaboravljenih riječi s odgovarajućim objašnjenjima i  narodnim izrekama kako bi čitaoci lakše pratili sadržaj i sve to da se ne zaboravi jer pisana riječ je trajna i ostaje budućim generacijama.

– Bepa je sve to s pomnjom zapisala, pa se uzda da će vako ostati zauvik, ka podsitnik na život, prije ovog života kojega sada živimo…-

– Riječi, napjevi , priče pune topline, storije sačuvane u ovoj knjizi koje nekad imaju Brešanovsku grotesknost, narode mudrosti i moderne banalnosti najbolja su preporuke za treći libar -rekla je između ostalog predstavljajući knjigu prof. Amalija Pancirov.

PIŠE VEDRANA STOČIĆ

Izvor: Slobodna Dalmacija

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 31 svibnja, 2021 22:48