Foto & Video – Kitesurfing majstori

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 28 svibnja, 2020 15:58

Foto & Video – Kitesurfing majstori

Majstorije na našoj plaži pogledajte u foto galeriji.

Kitesurfing (kite surfing), je relativno novi ekstremni vodeni sport u kojem vozač (kajter) upravlja zmajem (kajtom) koji mu služi kao jedro kako bi uz pomoć snage vjetra glisirao na dasci.

Zmaj velike površine, najčešće veličine 10-12 m2, iako može biti manji od 5 m2 i veći od 20 m2, pričvršćen je za vozača preko trapeza koji se najčešće nosi oko struka i na sebi ima kuku koja se spaja s tzv. chicken loopom.

Kod vozača se nalazi kontrolna poluga (bar) koja je spojena sa zmajem preko sustava konopa koji su najčešće dugački 20-25 m. Osim što se kontrolama zmaj može usmjeravati lijevo i desno i time regulirati smjer kretanja, većina modernih zmajeva koji se koriste u kitesurfingu ima i tzv. depower funkciju gdje vozač približavanjem i udaljavanjem kontrolne poluge od sebe utječe na nagib zmaja u odnosu na vjetar, a time i razinu vučne sile koju zmaj generira.

Popularne kitesurfing inačice su wakestyle koji koristi dasku za wakeboarding te je zapravo kros sa tim sportom i wakeskate koji koristi dasku za wakeskating te je kros sa tim sportom kaže nam wikipedia.

Foto /Video: Ivan Pancirov

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 28 svibnja, 2020 15:58
Napišite komentar

Nema komentara

Još nema komentara!

Napišite komentar! Na ovom članku još uvijek nema komentara, ali vi možete biti prvi.

Napišite komentar
Pogledajte komentare

Napišite komentar

Email adresa neće biti objavljena
Obavezna polja su označena*