FOTO / VIDEO – Krč i glazbari u Sarajevu

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 13 prosinca, 2019 16:59

FOTO / VIDEO – Krč i glazbari u Sarajevu

U nastavku vam donosimo osvrt udruge Krč i puhačkog orkestra na njihov nastup u Sarajevu.

Evo Bogu fala, mi se svi vratili živi i zdravi s festivala hrvatskih božićnih pjesama, narodnih igara i običaja „Kao nekad pred Božić 2019“ –  koji je održan u Domu mladih u Skenderiji, u Sarajevu 11.12.2019.

U sklopu  festivala, je i božićno- novogodišnji sajam, koji kao prateći program, u prvi plan stavlja hrvatsku tradiciju i običaje vezane za Božić. Na postavljenim štandovima prezentirali smo svoje proizvode, suvenire, promotivne materijale i nošnje, ručne radove, naša jela (pršut sir, slane srdele, masline, ulje, vino, med, fritule pispalje)  publici u dvorani (posjetiteljima Festivala „Kao nekad pred Božić“) i predstavnicima medija. Za to su se potrudili primoštenski obrtnici, Turistička zajednica, Auto kamp Adriatic i druge agencije iz Primoštena.

Festival  okuplja mnoge folklorne skupine koje predstavljaju božićne običaje iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i  najpoznatija imena pop i ozbiljne glazbe.

Na ovogodišnjem Festivalu sudjelovali su u neka od najvećih imena glazbene scene: Željko Bebek, Ibrica Jusić, Vlado Kalember, Neno Belan, Dražen Žerić Žera i Crvena jabuka, Matko Jelavić, Šima Jovanovac, Minja Subota, Paula Jusić i Đelo Jr. Jusić, grupa Stijene, Vlado Podany, Ine Tadić („Hercegovački bećari“, Široki Brijeg), „KRČ“ – Udruga građana općine Primošten i Puhački orkestar Primošten, Folklorni ansambl LINĐO Dubrovnik, klapa Divna Trpanj, ženski zbor Marjanke Split, baletna skupina Bellarte Sarajevo, Zbor bogoslova Franjevačke teologije Sarajevo Fra Nenad Dujić, Tamburaški orkestar Franjevačke teologije u Sarajevu, PU Dječji vrtić Sv. Obitelj – Sarajevo, HKUD Antas Mucić Ljubuški, Jakša Jurjević, Mladen Jeličić i drugi…
Voditeljica programa bila je  Amela Hubjer Hatić, urednica i voditeljica TV Sarajevo.

E sad, vi recite da nismo i mi među „zvijezdama“!

U ovo predbožićno vrime , našim slikama običaja  koje su se  mogle viditi na festivalu i pismom , želili smo  pokucati na vrata srca  naših posjetitelja u dvorani i onih koji će to gledati na malim ekranima, priniti im bar malo radosti, veselja, mira, ljubavi !

Svima vama koji ovo čitate,  vašim obiteljima i svim ljudima na svitu , za nadolazeće blagdane i Novu 2020. godinu  želimo  zdravlja,  sriće, mira i  božjeg blagoslova, želimo srca  puna ljubavi, i kako bi naši stari znali čestitati: “ Na dobro vam došlo porođenje Gospodinovo, Stipanja, Ivanja, Mladinci i svi ostali dani u godini koja idu.  Sretni, zdravi i veseli bili !!!!

 U nastavku pogledajte kako je to izgledalo:

Tekst igrokaza:

LJUBAV S POSLJEDICAMA

MLADA: (SKORO PLAČUĆI): MAJKO MOJA JADNA TI SAN…

MATI: IMEJSUSOVO ĆERCE, MA ČA TI JE ….

MLADA: MMMMMM..AAA…NOSEĆA SAN..

MATI: (VATA SE ZA GLAVU, ZLAMENIJE SE ) A ISUSE MOJ SMILUJ SE , A JADNA TI NEBILA , A I JA, KAD TI ĆALE DOZNA,,,, AJME MENI, AJME TEBI I MENI,…. A ŠTA ĆE REĆI SVIT..

MLADA: (UPADA U RIČ BRANEĆI SE): ALI MAJKO…JA…. NISAN JA KRIVA…

MATI:(PODRUGLJIVO) NISAN JA KRIVA… BIĆE JA ŠIRALA NOGE…A LIPO SAN TI GOVORILA: ČUVAJ BUŽU KA DUŠU…A TI

MLADA: ČUVALA SAN MAJKO ČUVALA SAN… (blaženo sa osmjehom)  E BAŠ ZA NJEGA…I SRITNA SAN… VRATIJA SE KUĆI ZA STALNO… KAD JE BIJA PRIJA TRI MISECA… AAAA NISAN MU IMALA ČA DATI… TRAŽIJA JE DA MU DOKAŽEN DA SAN GA ČEKALA TRI GODINE ..

MATI ZLAMENIJE SE I ZOVE MUŽA:  A BOŽE POMOZI I GOSPE OD LORETA…. MATEEEE MATE..HODI VAMO…ODNIJA TI MEDE I KARTE ,,I VINO,,,I.. I.. I  DRUŠTVO

OTAC MATE: (ZAPLIĆUĆI JEZIKON I SKORO TETURAJUĆI ..KAD SE PRIBLIŽI OĆE JE I ZAGRLITI: HIK…ALA BEEEEPA..ŠTA SI NAVALILA …HIK…DI GORI…A TAMAN SAN SE LIPO POZDRAVLJA ŠŠŠJURON (SA JURON).. ZNAŠ DOŠA JE

MATI: (VRTEĆI GLAVON) BOLJE BI BILO DA NIJE NI DOHODIJA (GURA MATU OD SEBE pa skoro plačući)..“GORI MATE MOJ GORI… (pa ljutito) SVUDI GORI A NAJVIŠE KOD ĆERI TI …NOSEĆA JE..

OTAC : ( DIŽE RUKU PRIMA MLADOJ..A MATI JE BRANI STAJUĆI ISPRID NJE):  SKIN… SKIN… KOJI JE DA MU KOSTI POLOMIN…

MATI: (PODRUGLJIVO)  JE JE OĆEŠ…. A REKA SI DA SI SE LIPO ŠNJIN POZDRAVLJA..

OTAC: (ZAČUĐENO) Š JURON …. AAAAAAA…..ŽENITI…OMA IH ŽENITI TRIBA…OMA..

MATI: ŽENITI,  AJME MENI DI U ADVENTU…ZNAŠ DA NI DOBRO… KO SE ŽENI U VRIME ADVENTA, TAJ U SRCU NE IMA KUTENTA.

OTAC: DOSTA ŽENO…BIĆE KAKO JA KAŽEN… JUREEEEE VAMO HODI JUREEEE

JURE , KAD GA ZOVU , DIŽE SE OD STOLA, PRILAZI I GRLI MLADU I ONI ŠAPUĆI A ZA TO VRIME KROZ SRIDINU ULAZI DJED BOŽIĆNJAK I

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 13 prosinca, 2019 16:59
Napišite komentar

Nema komentara

Još nema komentara!

Napišite komentar! Na ovom članku još uvijek nema komentara, ali vi možete biti prvi.

Napišite komentar
Pogledajte komentare

Napišite komentar

Email adresa neće biti objavljena
Obavezna polja su označena*