Sretan vam Dan državnosti

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 25 lipnja, 2019 09:38

Sretan vam Dan državnosti

Hrvatska ovaj praznik obilježava sjećajući se Ustavne odluke o samostalnosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. nakon referenduma na kojem se većina građana izjasnila protiv ostanka Hrvatske u Jugoslaviji.

Hrvatska u četvrtak obilježava Dan državnosti, državni blagdan u znak sjećanja na Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, koju je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991. godine.

Stupanje na snagu odluke o osamostaljenju odgođeno je potom za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev tadašnje Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem.

Osamostaljenje Republike Hrvatske stoga je nastupilo 8. listopada 1991. godine, kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ).

Odluci o samostalnosti od SFRJ i suverenosti prethodila je referendumska odluka većine hrvatskih građana (92,18 posto) da Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.

Na temelju takvog očitovanja volje građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državno-političke krize, Sabor Republike Hrvatske donio je na zajedničkoj sjednici sva tri tadašnja Vijeća 25. lipnja 1991. Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Njome se utvrđuje da tim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ kao i postupak za međunarodno priznavanje.

Na istoj je sjednici Hrvatski sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

U povodu obilježavanja Dana državnosti najviši državni dužnosnici položit će vijence i zapaliti svijeće kod grobnice Narodnih heroja, kod Središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja Domovinskog rata i na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

HINA

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 25 lipnja, 2019 09:38