I mještani Primoštena sudjelovali u mirnom prosvjedu u Šibeniku protiv sve većeg nasilja u Hrvatskoj

PrimostenPlus
od PrimostenPlus 16 ožujka, 2019 17:19

I mještani Primoštena sudjelovali u mirnom prosvjedu u Šibeniku protiv sve većeg nasilja u Hrvatskoj

Inicijativa #SPASIME protiv rastućeg vala svih oblika nasilja u Hrvatskoj imala je odjeka i u Šibeniku, gdje se ispred Krešimirova doma okupilo više od stotinu prosvjednika, u isto vrijeme kada se u Zagrebu na Tomislavovu trgu održavao središnji skup ove inicijative – piše Šibenski.hr

Zapravo, bilo bi bolje reći prosvjednica, budući da je muškaraca bilo nemjerljivo manje. Zašto, nema jednostavnog odgovora, no činjenica je da među tzv. jačim spolom ima manje žrtava, a puno više nasilnika, naročito kada je riječ o nasilju u obitelji.

Skup se međutim, nije bavio prebrojavanjem u tome tonu, nego su glasnogovornice mirne povorke koja je prošla gradom do obale noseći transparente, govorile protiv nasilja u društvu općenito, bez obzira od koga dolazilo. Inicijativu #SPASIME pokrenula je Jelena Veljača, scenaristica i glumica, kojoj su se pridružile kolegice Jelena Perčin i Amanda Prenkaj.

Veljača je bila potaknuta potresnim, jezivim događajem koji je užasnuo cijelu zemlju, kada je na Pagu sumanuti otac bešćutno pobacao djecu kroz prozor. S jučerašnjeg središnjeg prosvjeda u Zagrebu Vladi RH upućen je niz zahtjeva za konkretnim mjerama koje bi povoljno utjecale na rad institucija, bolje zakonodavstvo i društvenu osjetljivost prema nasilju, a u skladu s međunarodnim obvezama Republike Hrvatske. Na društvenim mrežama i prosvjedima diljem zemlje ovoj inicijativi pridružilo se procjena je, više od 46 tisuća građana.

-Danas smo ovdje da bismo podržali žrtve nasilja. Svi pate-djeca, žene i muškarci, a u našem užurbanom životu kao da to jedva primjećujemo, kazala je dodajući da je namjera inicijative osvijestiti građane. Da prepoznaju žrtvu i prijave nasilje, te da ohrabre žrtve da se same obrate institucijama za pomoć. Postoje centri za socijalnu skrb, specijalizirane udruge i policija naposljetku. Svi oni rade za građane, jedino treba pokazati hrabrost, istaknula je Marina Šimundža, organizatorica šibenskog prosvjeda #SPASIME.

Izvor:Šibenski.hr
Foto:Luigi Shkreli

 

PrimostenPlus
od PrimostenPlus 16 ožujka, 2019 17:19