Jeste li se ikad pitali odakle potječu izrazi poput “Ustati na lijevu nogu”, “Pijan kao majka”, “Bez dlake na jeziku” i drugi česti izrazi koje koristimo u razgovoru

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 1 ožujka, 2017 12:30

Jeste li se ikad pitali odakle potječu izrazi poput “Ustati na lijevu nogu”, “Pijan kao majka”, “Bez dlake na jeziku” i drugi česti izrazi koje koristimo u razgovoru

U razgovoru često koristimo ili čujemo izraze, poput „Pijan kao majka“ ili „Lije krokodilske suze“, a da pri tome ne razmišljamo odakle im dolazi podrijetlo te kako su nastali. Mnogi od tih izraza uglavnom imaju objašnjenje u narodnim običajima, dok su neki povijesnog ili religijskog značenja.    

U nastavku vam donosimo objašnjenje nekih poznatih izraza.

„Pijan kao majka“

Ovaj izraz se koristi za osobu koja je u teškom alkoholiziranom stanju. Svoje značenje vuče iz liječničke prakse nekih prošlih vremena kada su žene rađale kod kuće. Naime kako bi olakšali muke rodiljama, liječnici su im davali rakiju, umjesto kojeg drugog anesteziološkog sredstva, pa su majke pred sam porođaj bile ošamućene takvim tretmanom.

„Bez dlake na jeziku“   

U nekim se našim krajevima vjerovalo da onima koji lažu naraste dlaka na jeziku, što znači da oni koji su u potpunosti iskreni pričaju bez dlake na jeziku.

„Šuti kao zaliven“

Za osobu koja ne progovara ni riječ, kažemo da šuti kao zalivena, a izraz potječe iz vremena kada su se prozori na kulama dvoraca zatvarali kamenom i zalijevali olovom kako kroz njih ne bi ulazio vjetar, ili iz njih izlazio zvuk zatvorenika.

„Lupa kao Maksim po diviziji“    

Kada želimo reći da netko priča besmislice koristimo taj izraz. Iako naziv Maksim, muško ime, asocira na čovjeka, riječ je zapravo o mitraljezu nazvanom po njegovom konstruktoru, a koristio se za vrijeme Prvog svjetskog rata. Ispaljivao je 200 metaka u minuti.

„Krokodilske suze“

Izraz označava lažno sažaljevanje ili suosjećanje. Naime, krokodili plaču, ali ne od tuge ili radosti, nego zbog bliske povezanosti suznih i pljuvačkih žlijezda. Kada proždiru svoju žrtvu, refleksno puštaju krupne suze.

„Košta ga kao svetog Petra kajgana“

Ovaj izraz se obično upotrebljava kada netko pretplati neku stvar ili je prevaren. Nastao je iz narodne priče kada su Bog i sveti Petar krenuli u obilazak svijeta. Noć ih je zatekla te oni zamoliše jednu ženu da ih primi na prenoćište. Ona je bila ljubazna, spremila im kajganu za večeru, ali ih istodobno upozorila na muža pijanicu koji se kasno vraća kući, te im može nanijeti zlo. Bog i sveti Petar odgovorili da se ne boje pijanica, te pošli na spavanje. Usred noći dođe pijani muž, vidi dvojicu nepoznatih ljudi te ih počne tuči štapom misleći da su lopovi. Kako mu je bliži bio sveti Petar, udarao je po njemu. Jadan Petar više nije mogao izdržati udarce te zamoli Boga da zamjene mjesta. U tom trenu, pijanac pomisli kako bi trebao i drugog lopova izudarati, te ponovno sveti Petar pokupi batine. Tako je svetog Petra skopo stajala pojedena kajgana i gostoprimstvo.

„Ustati na lijevu nogu“

Kada je netko neraspoložen ili ljut bez ikakvog posebnog razloga, kažemo da je ustao na lijevu nogu. Izraz potječe od starih Rimljana. Objašnjenje je prillično jednostavno: lijeva strana se u Rimu smatrala lošom i zlom. Iz tog razloga se vjerovalo da će ustajanje iz kreveta, tako što će pod prvo dodirnuti lijeva noga, uzrokovati da čitav dan protekne loše. Ovo vjerovanje je, također, razlog zašto su Rimljani u kuće ulazili prelazeći prag prvo desnom nogom, kako ne bi prizvali zlo.

Nadamo se da niste ustali na lijevu nogu. Želimo vam dan bez dlake na jeziku i nemojte liti krokodilske suze jer bi vas mogle koštati kao svetog Petra kajgana!

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 1 ožujka, 2017 12:30