Otrovne gumice! Ako još niste upoznati…

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 2 rujna, 2014 09:02

Otrovne gumice! Ako još niste upoznati…

Kancerogena materija u gumicama za pravljenje narukvica !

Testovi na raznobojnim gumicama koje su organizirali novinari BBC programa “Middlands Today” pokazali su da one sadrže 40 posto ftalata, materije koja po EU propisima može u proizvodnju samo do 0,1 posto.

“Za nas u “Enterteineru” sigurnost djece je najveći prioritet, pa smo zato iz preventivnih razloga odmah uklonili sve gumice iz prodaje dok ne obavimo kompletnu istragu”, rekli su u toj firmi.

“Indipendent” piše da se ftalati koriste da bi plastiku učinili fleksibilnijom, ali pošto se radi o poznatom kancerogenu njihova upotreba je strogo kontrolirana. Pomama za gumicama od kojih se prave narukvice i sitne igračke krenula je iz SAD i zahvatila i Britaniju gdje je čak haljina načinjena od ovih gumica prodana za oko 200.000 eura.

Engleski ured za istraživanja, nezavisno tijelo koje testira modni nakit, kaže da je u gumicama našlo dva zabranjena ftalata.

“Ftalati dospijevaju u ljudski organizam gutanjem i očigledno je da je u tom slučaju sitna igračka koja visi na narukvici veoma rizičan predmet”, navodi Merion Willson koja je vodila test.

Izvor: 24info

Foto: facebook/Rainbow Loom’s photos

Testovi na raznobojnim gumicama koje su organizovali novinari BBC programa “Middlands Today” pokazali su da one sadrže 40 odsto ftalata, materije koja po EU propisima može u proizvodu da bude najviše 0,1 posto.

“Za nas u “Enterteineru” bezbijednost dece je najveći prioritet, pa smo zato iz preventivnih razloga odmah uklonili sve gumice iz prodaje dok ne obavimo kompletnu istragu”, rekli su u toj firmi.

“Indipendent” piše da se ftalati koriste da bi plastiku učinili fleksibilnijom, ali pošto se radi o poznatom karcinogenu njihova upotreba je strogo kontrolisana. Pomama za gumicama od kojih se prave narukvice i sitne igračke krenula je iz SAD i zahvatila i Britaniju gdje je čak haljina načinjena od ovih gumica prodata za oko 200.000 eura.

Birmingemska kancelarija za istraživanja, nezavisno tijelo koje testira modni accesessoar, kaže da je u gumicama našlo dva zabranjena ftalata.

“Ftalati dospijevaju u ljudski organizam sisanjem i očigledno je da je u tom slučaju sitna igračka koja visi na narukvici veoma rizičan predmet”, navodi Merion Willson koja je vodila test.

(24sata.info)

– See more at: http://www.24sata.info/magazin/zdravlje/206155-otrovna-materija-u-gumicama-za-pravljenje-ukrasa.html#sthash.O2NJjVYL.dpuf

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 2 rujna, 2014 09:02