Ovaj rujan bit će po mnogočemu ekstremniji od kolovoza

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 11 rujna, 2016 18:52

Ovaj rujan bit će po mnogočemu ekstremniji od kolovoza

Za razliku od kolovoza, koji je neke razočarao, posebice ljubitelje vrućine, rujan sve više potvrđuje mnogobrojna očekivanja i prognoze.

Srednja temperatura zraka prve trećine rujna u većini je Hrvatske viša od prosječne za tih prvih deset dana za 2 do 4 °C. Pritom je ponegdje, kao primjerice u Rijeci i Splitu, dosadašnji dio mjeseca topao kao rijetko koji do sada. Broj vrućih dana, onih s najvišom dnevnom temperaturom zraka 30 °C i višom, u prvom rujanskome desetodnevlju u Rijeci je do sada izjednačen s rekordnih 6, zabilježenih 1948. i 1973. godine, u kojoj je jedino srednja najviša dnevna temperatura zraka prvih deset dana rujna bila viša nego ove godine. Tada 30,1 °C, a ove godine 29,4 °C, piše Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a.

Primoštenska obala prkosi nadolazećoj jeseni

I srednja najniža temperatura je pri vrhu popisa najviših, ne samo u Rijeci, nego i u Zagrebu. Još više u Splitu, gdje je viša u znanoj povijesti mjerenja bila samo 1987. i 2011. godine.

Slijedom toga, a i prilično postojanih prognoza za sljedeće tjedne, već sada se može gotovo pa tvrditi kako će ovaj rujan biti relativno topao mjesec, štoviše, u usporedbi s ostalim devetim mjesecima po mnogočemu ekstremniji nego što je kolovoz bio u usporedbi s osmim mjesecima.

Kupači u listopadu

A uspješnost prognoze iznadprosječne topline, gdjegod čak i vrućine, sljedećih dana diljem je Hrvatske neprijeporna, što se ne može reći za prognozu oborine, koje već tijekom nedjelje ponegdje može, ali i ne mora biti. Kao i prošlih dana, piše Vakula za Meteo kutak HRT-a.

Izvor:jutarnji.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 11 rujna, 2016 18:52