Što sve trebate imati u prtljažniku automobila u zimskim mjesecima?

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 12 siječnja, 2023 18:18

Što sve trebate imati u prtljažniku automobila u zimskim mjesecima?

Iako su zime sve blaže u Hrvatskoj, svejedno zahtijevaju specifičan stil vožnje po skliskim kolnicima, ali i dodatnu opremu koju se isplati držati u vlastitom prtljažniku…

Zimske gume i obavezna uključenost farova ono je što nas čeka tijekom zime, u zemlji u kojoj snijega ima sve manje, no svejedno ćete povremeno naići na njega uz kolnike, ako prolazite kroz Liku i Gorski kotar.

Vožnja automobila u zimi veći je izazov nego tijekom ljeta, pogotovo ako imate staro vozilo kojem grijanje ne radi kako treba. Od vas se također traži da budete oprezniji nego inače, jer kolnici su skliski, a vidljivost manja u jutarnjim i večernjim satima.

Pa iako smo ove zime imali sreće uživati u nekim vrlo toplim danima, u kojima nam se činilo da je proljeće već stiglo, hladni val iz Sibira ili s Arktika uvijek nas može posjetiti u siječnju i veljači, zbog čega je i dalje važno imati u prtljažniku ponešto opreme koja vam olakšava putovanja u zimskim mjesecima.

Ništa bez strugalice i metlice

Bilo da imate moderni automobil koji koristi GPS ili možda vozite muzejski primjerak koji nema ni servo, u zimskim mjesecima moglo bi vas ujutro dočekati zamagljeno prednje staklo, što je zaista frustrirajuće, pogotovo ako vam se žuri na posao.

Zato obavezno nabavite strugalicu za staklo i sjetite se upaliti motor i grijanje prije nego počnete strugati led, jer to će vam značajno olakšati posao.

Metlica bi vam također mogla dobro doći ako se nađete u planinskom dijelu Hrvatske, u kojem češće pada snijeg nego na moru ili kontinentu. Sprej za odleđivanje brave koristit će vam ako naiđe hladan val s Arktika, koji nas srećom već dugo nije posjetio.

Stare pak rukavice rijetki smjeste u prtljažnik pa se onda zaprljaju dok čiste automobil, jer staklo nikad nije čisto, a ni voda koja se na njemu pretvorila u led.

I da, tu je i dobro nam poznati fenomen zamagljivanja stakala. Koliko će se brzo magla povući ovisi od automobila do automobila, no svakako vrijedi kupiti maramice protiv zamagljivanja, koje dođu oko tri eura, a mogu vam značajno olakšati život i brzo popraviti vidljivost dok ste u vožnji.

Akumulator zimi osjetljiviji

Kablovi za startanje automobila zlata vrijede u zimskim mjesecima, pogotovo ako imate stariji akumulator ili se ne vozite svaki dan pa postoji opasnost da se vaše vozilo jednostavno – ne upali. Paljenje auta na kleme nije problem naučiti izvesti čak ni početnicima, a ovakvi kablovi nisu pretjerano skupi niti zauzimaju mnogo prostora u prtljažniku.

Uže za vuču također dobro dođe, pogotovo ako putujete po cijeloj regiji, jer u susjednim državama su veći izgledi da ćete zapeti u snijegu nego u Hrvatskoj. Uže vam može pomoći i ako doživite kvar daleko od kuće, s tim da vučna služba u tom slučaju ima na raspolaganju još bolju opremu.

Nije loše imati ni manju lopatu u prtljažniku, u slučaju da vaš auto bude potpuno zatrpan snijegom, no dok je koristite pazite da ne ostružete lak, što se vrlo lako može dogoditi.

Ne zaboravite niti tekućinu za stakla, onu koja može izdržati zimsku hladnoću prije nego se zaledi, jer ako vam je ponestane, a benzinske crpke nema u blizini, možda ćete dio puta morati voziti s vrlo lošom vidljivošću stakala.

Uz sve nabrojano svakako trebate imati i opremu koja je obavezna u Hrvatskoj kroz cijelu godinu, poput prve pomoći, rezervnih lampica i sigurnosnog trokuta za zaustavljanje na cesti, kako biste bili spremni za različite scenarije koji se mogu dogoditi. I naravno, prilagodite brzinu uvjetima oko vas te uvijek donosite racionalne odluke u prometu, jer samo takav pristup jamči siguran dolazak na vaše odredište.

Image by Mike from Pixabay

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 12 siječnja, 2023 18:18