Ulješure viđene u našem moru, nasukale se na talijanskoj plaži

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 12 rujna, 2014 16:13

Ulješure viđene u našem moru, nasukale se na talijanskoj plaži

Vjerojatno je riječ o kitovima dugačkim između tri i četiri metra, starim između 15 i 20 godina. Volonteri su dva za sada uspjeli spasiti, a treći kit je teško ozlijeđen

Sedam ulješura koje su nedavno viđene u hrvatskom djelu Jadrana, u petak prijepodne su se nauskale na plažu kod talijanskog mjesta Vasto. Uginula su četiri kita, piše Repubblica.

– Pokušali smo učiniti sve kako bi ih spasili, ali operacija nije jednostavna – rekli su u Lučkoj kapetaniji mjesta Vasto.

Dva su kita spasioci uspjeli vratiti u more, a jednog još pokušavaju spasiti. Veći je nego ostali i teško ga je vratiti u vodu. Riječ je o životinjama dugačkim između tri i četiri metra.

– Još ne možemo reći da smo dva kita spasili jer moramo vidjeti kako će se oni ponašati sljedećih nekoliko sati. Jedan od njih ima ozljede i ribarsku mrežu u ustima – rekao je Vincenzo Olivieri, predsjednik talijanske organizacije za istraživanje morskih životinja.

Kitove su u petak ujutro vidjeli surferi koji su odmah obavijestili vlasti.

Viđeni kod Visa i kod šibenskih otoka

Podsjetimo, ispred Visa viđeno je nedavno sedam ulješura, a onda su policajci kod šibenskih otoka fotografirali pet ulješura. Vjerojatno ih je i tada bilo sedam, no dva su zaronila.

Hrvatski stručnjaci su upozoravali da postoji bojazan da bi se kitovi mogli nasukati jer se nalaze u moru koje im je preplitko. Nažalost to se u petak s dogodilo ispred talijanske obale. Vasto.web.com piše da je vjerojatno riječ o kitovima starim između 15 i 20 godina. Ulješure mogu živjeti do 60 godina.

Uginule kitove će poslati na obdukciju, a rezultati bi se trebali znati kroz godinu dana.

Izvor: 24sata

Foto: Screenshot Youtube

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 12 rujna, 2014 16:13