Urod maslina u Primoštenu iznadprosječno dobar

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 22 rujna, 2015 11:48

Urod maslina u Primoštenu iznadprosječno dobar

Primoštenci su iznimno zadovoljni ovogodišnjim urodom i kvalitetom grožđa, ali i maslina. Vrhunskom urodu pogodovali su sunčani i topli dani, a kiša je pala u pravo vrijeme, sredinom kolovoza. Posebno su zadovoljni maslinari u samom Primoštenu, pa sve do Vadlja. Urodom maslina zadovoljni su i na rogozničkom području. U maslinicima bliže moru urod je iznad prosjeka.

U maslinicima bliže moru urod je iznadprosječno dobar, gotovo je na razini zlatnih godina iz 2012. i 2013. godine, piše Slobodna Dalmacija.

masline primošten

Manje razloga za zadovoljstvo imaju maslinari u selima primoštenskog zaleđa. U Vezcu, Kruševu, Ložnicama, Dragi, Stavoru, Krčulju, Širokama urod je ispod prosjeka, tek na području Kaline urod se može smatrati prosječno dobrim, a povoljni vremenski uvjeti bili su dobri i za vrijeme cvatnje i oplodnje u Podgrebenu jer je i na tom području urod maslina vrlo dobar.

maslina primošten

No, primoštenski maslinari suočeni su ovih dana s problemom otpadanja ploda, piše splitski dnevni list.

– Maslinari koji nisu na vrijeme zaštitili masline imaju problema s maslinovim moljcem. Otpadanje ploda zbog moljaca trajat će još tjedan dana. Maslinu je prije cvatnje trebalo zaštititi bioekološkim preparatima koji su dostupni na našem tržištu. Šteta je da se nakon podrezivanja, čišćenja, uklanjanja korova ne napravi i taj dodatni napor, koji oduzme tek koji sat vremena i par stotina kuna. Ovako šteta može biti velika – kaže Ante Gracin, predsjednik primoštenske Udruge vinara, maslinara i vinogradara.

Izvor:Šibenik.in

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 22 rujna, 2015 11:48