Uskoro će zimski uvjeti na cestama

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 23 listopada, 2014 21:27

Uskoro će zimski uvjeti na cestama

Na šibenskim cestama uskoro će uslijediti zimski uvjeti, a kako bi se smanjilo stradavanje, a time i povećala razina sigurnosti, šibenska policija savjetuje vozače da na put uvijek kreću odmorni te na duže putovanje ne idu neposredno nakon završetka radnog vremena. Naravno, vozači bi se prije putovanja trebali najprije informirati o vremenu i stanju na cestama preko preko Informativnog centra Hrvatskog auto kluba i Drugog programa Hrvatskog radija.

– Također se na auto-karti trebaju upoznati s dionicom kojom žele putovati, ali i s alternativnim pravcima. Vozači moraju imati zimske gume na svim kotačima automobila, a ne samo na pogonskim. Vozite se s uključenim svjetlima, a brzinu prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti  – napominju u policiji.

Ako kao zimsku opremu namjeravate koristiti ljetne gume, ističu u policiji, lance za snijeg trebate postaviti na pogonske kotače, a gume moraju imati najmanju dubinu profila od četiri milimetra.

– Vozači trebaju paziti da se lanci za snijeg proizvode prema veličinama guma, a prije polaska na put barem jedanput obavite probu postavljanja lanaca na gume automobila. Napunite rezervoar, ako krećete na duži put.  Dok se vozite u kolonama povećajte razmak između auta i vozila koje se kreće ispred vas. Izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja kotača upravljača, pretjecanja i zaustavljanja vozila uz rub ceste – kažu u policiji.

U policiji na području Šibensko-kninske županije zimski se uvjeti na cestama najčešće proglašavaju na državnoj cesti D-1, odnosno na cesti Knin-Gračac. U policiji naglašavaju da prije kretanja na put tim pravcem provjerite svoju zimsku opremu, stanje i prohodnost ceste, kao i cesta na području drugih Županija kojima se namjeravate kretati.

Izvor: ŠibenikIn

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 23 listopada, 2014 21:27