Viđeni i kod Primoštena !

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 10 rujna, 2014 09:57

Viđeni i kod Primoštena !

Kitovima koji lutaju šibenskim arhipelagom prijeti nasukavanje

Djelatnici Pomorske policije iz Šibenika u redovnoj ophodnji brodom snimili su danas pet ulješura (Physeter macrocephalus) u području oko šibenskih otoka. Ulješure su prije nekoliko dana opažene i pored otoka Visa. S obzirom na to da se radi o životinjama koje inače obitavaju u područjima velikih dubina, u slučaju ulaska u kanale između jadranskih otoka prijeti im opasnost od nasukavanja i ugibanje, javljeno je iz Instituta Plavi svijet

U ovu skupinu spadaju i dobri dupini. Ulješure žive u svim morima i oceanima svijeta osim u polarnim područjima, a hrane se uglavnom velikim glavonošcima koje love na dubinama i od preko jednog kilometra. Boja im je sivo-crna, a mogu imati bijele mrlje po trbuhu i oko usta. Odrasli mužjaci mogu doseći i do 20 metara i težiti preko 60 tona, dok su ženke manje. Mogu živjeti i preko 60 godina, a žive u društvenim skupinama od 5 do 15 životinja u kojima se nalaze ženke i mladunci, dok mužjaci žive uglavnom sami.

Ulješure u Sredozemlju direktno su ugrožene
Prema dostupnim podacima populacija koja živi u Sredozemlju genetički se razlikuje od najbliže populacije u Atlantiku što upućuje na svojevrsnu izolaciju. Ulješure u Sredozemlju ugrožene su zbog zaplitanja u ribarske mreže te zbog sudara s brodovima. Posebnu opasnost predstavljaju i snažni izvori buke pod morem, seizmička istraživanje te sonari niske frekvencije koje koristi vojska, a koji mogu uzrokovati smrtnost i ozljeđivanje.
Povremeno pojavljivanje u Jadranu često završi nasukavanjem
Posljednje masovno nasukavanje ulješura dogodilo se tijekom jutra 2009. na južnom dijelu talijanske obale Jadrana, a jedino dokumentirano masovno nasukavanje u hrvatskom dijelu Jadrana dogodilo se 15. kolovoza 1853. kada se šest životinja nasukalo kod Novigrada u Istri. Dijelovi kostura tih ulješura završili su u muzejima u Trstu, Beču, Monaku i Berlinu. Kostur ulješure ulovljene 1895. između Lastova i Korčule čuva se u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju.
U Hrvatskoj su ulješure strogo zaštićene
Prema procjeni populacija koja obitava u Sredozemnom moru broji manje od 2.500 jedinki te je status ove vrste u Sredozemlju “ugrožena” prema kriterijima Crvene liste Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN). Stoga ovaj događaj zahtijeva dodatnu pozornost.
Potreban oprez, građani se mole za dojave ukoliko uoče ulješure
Institut Plavi svijet moli građane da dojave svako opažanje ulješura kako bi provjerili stanje ovih životinja. U slučaju opažanja preporučuje se napraviti fotografiju i video snimku životinja te zabilježiti točnu lokaciju, smjer kretanja i vrijeme opažanja. Svoje dojave građani mogu uputiti na brojeve telefona 051 604 666 ili 091 463 7424, e-mail [email protected], Državnom zavodu za zaštitu prirode ili DUZS-u na broj 112.
Unatoč svojoj veličini, ulješure su za ljude potpuno bezopasne, no s obzirom na to da su životinje vjerojatno uznemirene jer se nalaze u zatvorenom i plitkom prostoru, potreban je oprez.
Izvor : ŠibenikIn
PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 10 rujna, 2014 09:57