Zbog odbijanja cijepljenja, ospice se ponovno pojavile u Hrvatskoj

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 2 svibnja, 2017 17:12

Zbog odbijanja cijepljenja, ospice se ponovno pojavile u Hrvatskoj

Hrvatska se pojavila na popisu europskih zemalja s udvostručenim brojem oboljelih od ospica.

“Neprihvatljivo je za čuti da odrasli i djeca umiru od bolesti za koju znamo da postoje sigurna i pristupačna cjepiva”, poručio je nedavno europski povjerenik za zdravlje Vytenis Andriukaitis nakon objave podataka o prijavljenim slučajevima ospica.

Virus ospica je izrazito zarazan, a širi se uglavnom sekretom iz nosa, grla i usta tijekom prodromalnog ili ranog eruptivnog stadija, odnosno kapljičnim putem. Moguće je bolest spriječiti učinkovitim i sigurnim cijepljenjem, ali zbog nedovoljne procijepljenosti ospice ipak ostaju na popisu jednog od najvećih ubojica djece u svijetu. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da su ospice u 2015. godini uspjele odnijeti 134 tisuća života u svijetu.

Podaci pokazuju da je od 1. ožujka prošle godine do 28. veljače ove godine diljem Europe zabilježeno čak 5881 slučajeva ospica. Od toga 46 posto se odnosi na Rumunjsku, 24 posto na Italiji te devet posto na Veliku Britaniji.

U prva dva mjeseca ove godine u Europi je zabilježeno više od 1500 slučajeva. Iz izvješća ECDC-a (Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti) vidljivo je da u zadnjim epidemijama ospica zabilježenim u Europi najviše zabrinjava to što od oboljelih nisu zahvaćena samo mala djeca, nego dapače, i starije dobne skupine. U tijeku 2015. i 2016. godine trećina svih slučajeva zabilježena je kod onih starijih od 20 godina.

ECDC također upozorava kako će rješavanje problema necijepljenih adolescenata i odraslih, baš kao i temeljiti programi cijepljenja za vrijeme djetinjstva, biti ključni u sprječavanju epidemija te bolesti u budućnosti. Važno globalno javnozdravstveno pitanje je povjerenje javnosti u cjepiva, a pad povjerenja, pak, dovodi do zanemarivanja cjepiva koja mogu spasiti živote. Stručnjaci tvrde kako su negativno obojena stajališta posljedica kontroverzi u vezi sumnjivih nuspojava te oklijevanja obiteljskih liječnika.

Mnogo odraslih pogrešno vjeruje da od ospica obolijevaju samo djeca, upozorava nadalje ECDC. Za uspješnu kontrolu ospica je potrebna stopa procijepljenosti stanovništva na razini od najmanje 95 posto (s dvije doze). Podaci upućuju na to da je u 2015. godini u 15 od 23 europske zemlje procijepljenost potrebnom drugom dozom bila ipak ispod željenih 95 posto. Procijepljenost prvom dozom, naime, bila je manja od 95 posto u 12 od 27 zemalja.

Izvor:znanost.geek.hr/Anita Juranović

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 2 svibnja, 2017 17:12
Napišite komentar

Nema komentara

Još nema komentara!

Napišite komentar! Na ovom članku još uvijek nema komentara, ali vi možete biti prvi.

Napišite komentar
Pogledajte komentare

Napišite komentar

Email adresa neće biti objavljena
Obavezna polja su označena*