Meso ispod staklenog zvona

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 7 listopada, 2016 13:04

Meso ispod staklenog zvona

Evo dobra ideja za naše ugostitelje. Budite originalni u idućoj sezoni

Funkcionalna, ali i vizualno atraktivna, staklena peka pruža gostu doživljaj pripreme njegovog obroka, a kuharu lakšu kontrolu nad pečenosti mesa i povrća.

Peka me asocira na tople dane, dobro društvo i jako ukusnu hranu. I najukusniji krumpir ikad. Kod kuće imamo nekoliko vrsta peka – od onih s velikim i malim zvonom do one potpuno zatvorene s gornjim i donjim dijelom.

Nedavno sam uspio nabaviti i stakleno zvono za peku. Priprema jela pod staklenom pekom je praktički ista kao i sa standardnom verzijom uz dodatni, vizualni benefit. Vizualno je atraktivna za goste, a korisna za kuhara koji vrlo jasno može provjeriti pečenost mesa i povrća.

Staklenu peku sam “krstio” s tri različita komada svinjetine – da se nađe ponešto za svačiji ukus. Osim recepta, u nastavku pročitajte i par savjeta za korištenje ovog najfinijeg “staklenog zvona”.

Za dobru peku ključna je temperatura ložišta i mjesta gdje se peka priprema. Vatru naložite na onom mjestu gdje ćete držati peku kako bi se zagrijalo dno roštilja. Ako će dno biti hladno, namirnice će se duže i neravnomjernije peći, osobito one u sredini.

staklena-peka-naslovna2

Pripazite na veličinu mesa. Ako pripremate veći komad (kilogram ili teže), meso ćete morati peći duže na umjerenoj temperaturi (manje dodavanja novog žara). Veće i deblje komade mesa krenite peći bez povrća kojeg dodajte zadnjih 45 do sat vremena pečenja.

Ja sam koristio svinjska rebrica koja su bila dosta tanka. Lopatica i but su također bili manji komadi mesa pa sam ih zbog toga odmah nakon soljenja stavio s povrćem u protvan.

Povrće dobro operite i po potrebi ga ogulite, poput krumpira, mrkve i luka. Krumpire narežite na četvrtine ili osmine, luk na krupnije polumjesece, a mrkvu i paprike na deblje trake. Dodajte i par režnjeva češnjaka, a zatim sve po želji začinite sa soli i paprom.

U okrugli protvan najprije stavite povrće, a na njega meso. Prelijte sve s malo ulja i dobro promiješajte. Dodajte oko 200 ml vode ili temeljca, par listova lovora i ružmarina.

Kada se drva razgore u žar, maknite ih na drugu stranu roštilja, a na mjesto žara stavite protvan s povrćem i mesom i poklopite sve sa staklenom pekom.

Staklena peka umjesto obruča koji drži žar ima pri vrhu udubljenje u koje se sipa žar. Napunite vrh peke žarom, te ju kompletno ogradite žarom kao što bi to napravili i kod standardne peke.

Znalci kažu da dok žar tinja da je temperatura pečenja preko 220 stupnjeva, a kad po površini postane pepelast, da je temperatura niža, oko 180-200 stupnjeva.

Nisam provjeravao ovu teoriju, ali točno je da kada želite naglo zapeći meso da je potreban tinjajući žar, dok je pepelasti žar idealan za dugotrajnije i umjerenije pečenje mesa.

Kada po povrću i mesu vidite da je gornji dio pečen, uklonite sav žar sa i oko peke, te s dosta krpa i kuhinjskom rukavicom oprezno dignite stakleno zvono.

Okrenite meso i promiješajte povrće pa poklopite staklenom pekom i zatrpajte žarom.

Kad se i druga strana mesa dovoljno ispeče, peka je gotova i spremna za posluživanje.

5 napomena za pripremu i korištenje (staklene) peke:

  • Krumpirima je dovoljno 60 minuta da budu dobro pečeni. Ostalo povrće, poput paprika, je puno brže gotovo pa ga stavite na dno i prekrijte krumpirima.
  • U protvanu za peku uvijek treba biti malo vode, dovoljno da prekrije dno protvana, prije nego zapečete meso.
  • Ravnomjerno rasporedite meso i povrće u protvanu te žar koji okružuje i nalazi se na peki. Inače se namirnice neće jednako ispeći.
  • Staklena peka ima manje prostora za žar (na vrhu) nego na standardna. To znači duže vrijeme pečenja, ali i sočnije meso.
  • Oprezno rukujte staklenom pekom kako se ne biste opekli. Pazite da staklo ne polijete vodom jer bi zvono moglo puknuti.

Izvor : volim-meso.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 7 listopada, 2016 13:04