Okrugli stol u Jurlinovim dvorima

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 27 ožujka, 2017 14:55

Okrugli stol u Jurlinovim dvorima

– Zabrinuti smo lošom demografskom slikom u našim selima kojima prijeti izumiranje, koje općinsko vodstvo godinama prepušta na milost i nemilost bez kapitalnih ulaganja te time tjera radno sposobne ljude u egzodus, ostavlja sela bez djece, tek sa starcima koji pomalo gase svoja ognjišta – naglašavaju.

Uz to, zabrinuti su i lošom gospodarskom situacijom koja se, kako kažu, očituje iz godine u godinu sve manjim brojem dolazaka turista kao i smanjivanjem broja turističkih noćenja a bez potpore razvoju alternativnih gospodarskih grana kao i izostanka bilo kojih razvojnih planova.

– Zabrinuti smo i zanemarivanjem pijeteta prema žrtvama svih totalitarnih režima, ignoriranjem primoštenske baštine, memorije i kulture, osobito najvećeg kršćanskog simbola kao što je bio križ s imenima primoštenskih žrtava koji je nečijom samovoljom završio na smetlištu – kažu Primoštenci.

Zato predlažu donošenje poticajnih demografskih mjera, osobito pomoć obiteljima s brojnom djecom, povećanje naknada za svako novorođeno dijete, besplatni vrtić, besplatne udžbenike sa sve školarce, stipendiranje učenika srednjih škola osobito deficitarnih zanimanja kao što su tradicionalni zanati.

– Predlažemo donošenje odluka koje će doprinijeti pokretanju različitih gospodarskih aktivnosti, a posebno vezanih za turizam i revitalizaciju svih primoštenskih potencijala kako na moru tako i u zaobalju, pri čemu ističemo nužnost suradnje sa županijskim i državnim strukturama u privlačenju sredstava Europskih strukturnih fondova. Donošenje odluke o obilježavanju spomendana svih žrtava totalitarnih režima te ponovno podizanje križa s imenima primoštenskih žrtava ispred crkve svetog Roka – napisali su deklaraciju koju su potvrdili svojim potpisima.

Izvor: ŠibenikIn

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 27 ožujka, 2017 14:55