Primoštenska čipka – Kulturna baština koja priča svoju priču

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 4 ožujka, 2016 12:02

Primoštenska čipka –  Kulturna baština koja priča svoju priču

Prije nekoliko godina u Primoštenu su još samo tri žene znale kako se izrađuje čuvena primoštenska čipka, a Rosanda Ilić ostala je jedina majstorica toga zanata – piše Slobodna Dalmacija

Onda je 2009. godine čipkarstvo u Hrvatskoj upisano na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a pritom (nažalost) ispušteno tradicijsko umijeće izrade čipke u Primoštenu i Rogoznici našlo se u Registru kulturnih dobara kao zaštićeno nematerijalno dobro Ministarstva kulture RH.

čipka primošten

Primoštenskom čipkom intenzivno se pozabavio šibenski etnolog dr. Jadran Kale, a sve skupa rezultiralo je obnavljanjem tečaja i osnivanjem Udruge primoštenskih čipkarica “Pekljica” te prvim polaznicama spomenutog tečaja 2013. godine.

‘Čipke na iglu’

Danas u “Pekljici” dvadesetak žena, nalazeći se iz tjedna u tjedan, neumorno radi iglicom i koncem primoštenske “čipke na iglu”. Doista, za primoštensku čipku treba imati samo iglu i konac i – motiv. Motiv ne samo kao zamišljeni predložak, nego i kao nagon za rad.

Knjižnica u Primoštenu

Starim Primoštenkama motiv je prvo bila – dota. Dakle, udaja. A zatim pokop. No, teško se danas u Primoštenu može naći neka stara ženska nošnja. Jednostavno zato što se svaka stara Primoštenka bezuvjetno željela i pokopati u onome što je satkala za dotu ! I sad, dok se etnolozi i čipkarice trude obnoviti tradiciju i zaustaviti nestajanje, često im se neka prelijepa čipka i stara nošnja pred nosom preseli na onaj svijet…

Knjižnica u Primoštenu

Tako je more najdivnijeg blaga, ženskog ručnog rada, dospijevalo pod zemlju, a zamalo je Bogu na istinu otišlo i kompletno umijeće čipkanja Primoštena i Rogoznice.

Utoliko su akcije s početka teksta, uključujući i razvoj Etnografskog odjela Muzeja grada Šibenika, naprosto spasile jednu tradiciju, jedno umijeće, a baul se opet počeo puniti blagom.

Knjižnica u Primoštenu

Po starinsku, ili s nekim suvremenijim dahom, prema novoj kreativnosti i novijim ukusima, domišljate i vrijedne primoštenske čipkarice danas vezu i neke nove forme. Na njihove je čipke palo cvijeće, njihove su početne forme poprimile specifične lokalne oblike floralnih motiva, a više se ne čipka jedino radi dote i – pokopa.

Knjižnica u Primoštenu

 

Cijeli tekst pročitajte na portalu slobodnadalmacija.hr/Jordanka GRUBAČ

 

Foto: Ivan Pancirov i Luigi Shkreli ©

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 4 ožujka, 2016 12:02
Napišite komentar

Nema komentara

Još nema komentara!

Napišite komentar! Na ovom članku još uvijek nema komentara, ali vi možete biti prvi.

Napišite komentar
Pogledajte komentare

Napišite komentar

Email adresa neće biti objavljena
Obavezna polja su označena*