Stiže novi sustav emitiranja TV signala

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 10 listopada, 2020 10:35

Stiže novi sustav emitiranja TV signala

Približno pola milijuna Hrvata će u idućim tjednima morati u nabavu novih televizora ili vanjskih prijamnika jer inače ostaju bez programa. Razlog je prelazak na novi sustav emitiranja, takozvani DVB-T2, odnosno na napredniju tehnologiju.

DVB-T2 – ta će se kratica idućih tjedana sve češće spominjati u dijelu kućanstava. Ime je to novog sustava odašiljanja televizijskih programa na koji Hrvatska prelazi za tri tjedna, točnije od 27. listopada. Iz Hakoma objašnjavaju što to znači za one koji televiziju prate putem zemaljske antene, prenosi N1.

To znači da će morati od tog datuma pa nadalje koristiti nove prijemnike, odnosno provjeriti na svojim prijemnicima podržavaju li novi DVBT2 standard ili ukoliko ne podržavaju, dokupiti određeni uređaj ili promijeniti sam aparat kako bi mogli i dalje putem zemaljske antene pratiti sve programe koji su u Republici Hrvatskoj, objasnio je Andro Marčev za Zimo.

Drugim riječima, ako na vašem prijamniku ne piše oznaka DVB-T2, a gledate programe putem zemaljske antene – trebat ćete kupiti ili novi prijamnik ili novi televizor. Cijena novih prijamnika je od 150 do 200 kuna. Osim potencijalnih novih troškova, novi signal će donijeti bolju pokrivenost i dostupnost takozvanih HD programa, odnosno bolju kvalitetu televizijske slike.

Svi oni čiji televizori imaju oznaku DVB -T2 neće morati raditi nikakve izmjene. Promjena se ne odnosi ni na one koji gledaju programe putem interneta, kabela ili satelita.

Negdje oko pedeset posto hrvatskih građana neće osjetiti promjenu jer upravo prate televizijske programe putem drugih platformi. Onome tko ima antenu, kućnu ili na krovu zgrade ili kuće, njemu se jedino mijenja, zaključio je Marčev.

Prelazak će se odvijati postupno, po županijama. Prve su Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, dio Brodsko-posavske i dio Dubrovačko-neretvanske županije. Počet će 27. listopada i trajat će do 12. studenog.

Image by OpenClipart-Vectors from Pixabay

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 10 listopada, 2020 10:35