U Primoštenu će se otvoriti Kulturni centar „Orson Welles“

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 3 prosinca, 2014 11:46

U Primoštenu će se otvoriti Kulturni centar „Orson Welles“

U Primoštenu će se otvoriti Kulturni centar „Orson Welles“. Ideja je stara 25 godina, a da se njena realizacija konačno privodi kraju potvrđuje odluka primoštenskog Općinskog vijeća koje prihvatilo sprazum s Olgom Palinkaš (Ojom Kodar), vlasnicom prava i dugogodišnjom partnericom velikog redatelja i glumca. 

Vlasnica prava posjeduje bogatu zbirku predmeta vezanih za život i djelo Orsona Wellesa i prema sporazumu s Općinom Primošten voljna je dopustiti njeno stručno vještačenje, a pokrenula je i postupak registracije njegova imena. Zbog iznimnog značenja projekta, budući Kulturni centar “Orson Welles” općina oslobađa plaćanja komunalnog doprinosa, a a uz suglasnost vlasnice prava prijavit će ga na nacionalne i međunarodne natječaje za sufinanciranje.

Veliki Orson Welles volio je Primošten, u vili “Welles” koncem šezdesetih prošlog stoljeća rado je ljetovo i upravo u Primoštenu namjeravo je otvoriti svoju filmsku školu. Nije stoga čudno što Olga Palinkaš, njegova vjerna suradnica dugih 25 godina i žena koju je, prema riječima njegove kćeri, najviše volio, već destljećima u Primoštenu želi otvoriti svojevrsni muzej Wellesu za koji je prije nekoliko godina dobila i potporu direktora bečkog muzeja “Treći čovjek” Karina Hoflera, pa je tako suradnja Beča i Primoštena praktički već osigurana.

Beč je i te kako iskoristio činjenicu što se kutni Wellesov film “Treći čovjek” 1949. godine sniman na bečkim lokalitetima i taj muzej godišnje posjeti na stotine tisuće turista, a uskoro bi pravu ekspaniziju kulturnog turizma mogao doživjeti i Primošten.

Realizacija projekta uglavnom je zapinjala na prostornoplanskoj dokumentaciji. Ta zapreka je konačno otklonjena, područje proglašeno turističkom zonom, a izrađen je i Urbanistički plan uređenja.

– Dugo godina sam radila s Orsonom Wellesom i naslijedila sam mnoga njegova djela. Bio je talentiran i za likovnu umjetnost, pa se njegova ostavština sastoji od velikog broja crteža, skulptura i maketa. Cijeli taj fundus već je desetljećima deponiran u Parizu osim jednog manjeg dijela koji sam darovala Filmskom muzeju u Muenchenu – kaže Olga Palinkaš, koja je inače i kiparica.

Raskošnu vilu u Primoštenu krase njene skulpture, Wellesovi crteži i fotografije među kojima je i Orsonova kada je imao samo pet godina. Olgu Palinkaš vežu dugogodišnja prijateljstva sa svjetski renomiranim umjetnicima različitih profila. Svi oni spremni su gostovati u budućem Centru “Welles” u Primoštenu. Bila bi velika šteta, kaže, propustiti šansu da mladim filmašima održi predavanje jedan Miloš Forman. 

Izvor:Slobodnadalmacija.hr/Vedrana Stočić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 3 prosinca, 2014 11:46