Hodočašće primoštenaca u Svetu zemlju

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 20 ožujka, 2019 19:37

Hodočašće primoštenaca u Svetu zemlju

Vjernici Primoštenske župe (nas 17) i još skoro 400 vjernika Šibenske biskupije u utorak 12. rujna započeli su sedmodnevno biskupijsko hodočašće u Svetu zemlju. Hodočašće je organizirano kao priprava za jubilej „Pedeset godina od kanonizacije svetog Nikole Tavelića“ koji će se proslaviti 2020. godine. Na hodočašću je 413 hodočasnika, a predvodi ih šibenski biskup Tomislav Rogić.

Nakon dolaska u Izrael  krenuli smo na Goru Karmel i karmelićanski samostan Stella Maris, koji se nalaze u gradu Haifi. Misno slavlje u samostanskoj crkvi i svetištu predvodio je biskup Tomislav Rogić.

Drugog dana hodočašća boravili smo u Nazaretu i Kani Galilejskoj.  Razgledali smo Baziliku, crkvu sv. Josipa, sinagogu i crkvu Marijinog izvora Središnji događaj bilo je misno slavlje u Bazilici Navještenja.

Treći dan u Izraelu bio je u znaku obilaska Galileje i Galilejskog  jezera.  Prva postaja bila je Tabgha i Crkva Umnažanja. Tabgha je mjestu gdje je Isus umnožio pet kruhova i dvije ribice u dovoljnu količinu za nahraniti oko pet tisuća muškaraca. Posijetili smo i Kafarnaum, gradu kojem je Isus proveo najviše vremena tijekom svog javnog djelovanja.Središnji dio hodočašća bilo je misno slavlje u crkvi Petrova lađa koja je izgrađena nad Petrovom kućom. Nakon misnog slavlja preko 420 hodočasnika posljednjeg dana boravka u Galileji uputilo se  na Brdo Blaženstva, mjesto gdje je Isus izgovorio blaženstva. U Tabghi smo posjetilii  Crkvu Petrova prvenstva.  To je mjesto na kojem je Isus upitao  Šimuna Petra: “Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?” U crkvi smo molili pred stijenom na kojoj je prema predaji Isus blagovao sa učenicima. Dan proveden u Galileji zaključili smo vožnjom po Galilejskom jezeru. U večernjim satima sudjelovali su na euharistijskom klanjanju u Bazilici Naviještenja u Nazaretu.

Četvrti dan hodočašća u petak 15. ožujka,  krenuli smo iz Nazareta prema Jeruzalemu. Prva postaja na putu bilo je brdo Tabor ili brdo Preobraženja Isusova. Nakon brda Tabor  krenuli smo na rijeku Jordan do Qaser Yehuda, na mjesto Isusovog krštenja, te smo obnovili krsne zavjete. Potom smo obišli  Qumran mjesto gdje su pronađeni „Svitci sa Mrtvog mora“ ili Kumranski spisi, a nakon kumrana uslijedio je odlazak na obalu Mrtvog mora gdje su se neki i okupali. Dan je završio posjetu Jerihonu u kojem su hodočasnici obišli Zakejevu smokvu i vidikovac sa kojeg se vidi brdo na kojem je Isus bio iskušavan.

Peti dan hodočašća Svetom Zemljom za  bio je rezerviran za Betlehem. Posjetili smo Pastirska polja. Nakon toga  pridružili smo se velikom broju hodočasnika iz svih krajeva svijete u starom djelu grada i trgu Jaslica (Manger) te Bazilici Rođenja u kojoj smo čekali red za uči u špilju rođenja Isusa Krista. Posjetili smo i špilju sv. Josipa i sv. Jeronima, baziliku sv. Katarine. Posjet  Betlehemu zvršio je u špilji  Bogorodičina mlijeka. Prema predaji, Blažena se Djevica jednog dana zaustavila da se odmori i da nadoji Božansko Djetešce. Kapljica mlijeka je međutim kapnula na pećinu, od koje je ona postala potpuno bijela.

Šestog dana hodočašća proveli smo u Jeruzalemu. Središnji događaj bilo je misno slavlje u Bazilici agonije ili u Crkvi svih naroda. U crkvi se nalazi stijena na kojoj se Isus molio uoči muke. Pohodili smo Maslinsku goru, obišli crkvu Dormitio Mariae (Marijino usnuće), zatim  Cenacolo (Posljednja večera), crkvu Očenaša, crkvu Dominus flevit (Gospodin je plakao), crkvu svih naroda u Getemanskom vrtu, brdo Sion te Zid Plača (Zapadni zid hrama)


Sedmog dana hodočašća u Svetu Zemlju, u ponedjeljak bili smo i dalje u Jeruzalemu. Obilazili smo kršćanske znamenitosti svetog grada. Imali smo i pobožnost Križnog puta ulicom Via Dolorosado Crkve Kristova groba  a krenuli smo od Kapele bičevanja i osude, te bazilike Ecce homo. Pohodili smo i Jafina vrata, mjesto gdje je mučen sveti Nikola Tavelić. Svakako vrhunac dana bio je pohod Bazilici Svetog groba i pohođenju Golgote-Kalavrije, kamena na kojem je spušteno kristovo tijelo te samog mjesta Kristovog groba.

 

Hodočašće u Svetu Zemlju završilo je u utorak 19. ožujka misom zahvalnicom u crkvi svetog Spasitelja u Jeruzalemu. U uvodnom djelu slavlja koje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić hodočasnike je pozdravio jedan od čuvara Kristaova groba hrvat fra Siniša Sreberenović i gvardijan samostana svetog Spoasitelja fra  Marcelo Ariel Cichinelli.

Tom prigodom fra Siniša Srebrenović naglasio je kako je franjevcima u Svetoj Zemlji posebno na srcu Šibenska biskupija i to preko Svetog Nikole Tavelića. On je prvi svetac Kustodije Svete Zemlje. Kustodija ima drugih blaženika ali Tavelić je jedini svetac. Ponosimo se da je Hrvat i da je ovdje djelovao. Hvala Šibenskoj biskupiji i cijeloj crkvi u Hrvatskoj na svemu što čini za kršćane u Svetoj Zemlji , kazao je pater Srebrenović. Nakon mise zahvalnice pohodili smo crkvu sv. Petra od pijetlova pijeva (Kaifin dvor). Nakon toga krenuli smo prema Jaffi starom gradu na obali Mediteranskog mora. Nakon kratog razgledanja grada krenuli smo prema zračnoj luci Ben Gurion, ukrcali se u avion i sretno se vratili u domovinu.

Tekst i fotografije ustupio Tomislav Bonjolo ! Hvala 😉

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 20 ožujka, 2019 19:37