Zašto je ova sezona jedinstvena u povijesti nogometa?

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 10 listopada, 2022 09:49

Zašto je ova sezona jedinstvena u povijesti nogometa?

Zbog Svjetskog nogometnog prvenstva koje po prvi put prekida ligašku sezonu dok je na svojoj polovici, pred nogometašima, klubovima i reprezentacijama izazov je kakav još nisu imali…

Nogomet je sport koji se konstantno mijenja, o čemu svjedoči i uvođenje video tehnologije, kao i povećanje broja dostupnih zamjena tijekom utakmice, što su Fifa i Uefa odobrili posljednjih godina.

Davno su bila vremena kad nisu postojali žuti ni crveni kartoni, a golman je mogao primiti loptu u ruke nakon dodavanja braniča te zatim s njom beskonačno dugo lupati o zemlju.

No, ono što se dosad nije mijenjalo bio je odnos između klupskog i reprezentativnog nogometa, u kojem su lipanj i srpanj bili namijenjeni velikim natjecanjima reprezentacija, dok je ostatak godine bio u znaku okršaja najboljih svjetskih klubova.

Ove godine i to se promijenilo pa po prvi put imamo Svjetsko reprezentativno prvenstvo u studenom i prosincu, što predstavlja jedinstveni izazov za sve uključene u nogomet, koji je odavno postao broj 1 sport na svijetu…

Zašto se SP u Kataru igra tijekom zime?

Katar je prije desetak godina proglašen domaćinom Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine, u kontroverznom izboru u kojem je novac pobijedio tradiciju.

Domaćin koji nikad nije igrao na nekom velikom nogometnom natjecanju tako je rano započeo s pripremama za veliku smotru, a iako je bilo predviđeno da će turnir započeti u lipnju, ubrzo je postalo jasno da bi to bilo opasno za zdravlje nogometaša, kao i publike na tribinama.

Naime, u to doba godine u Kataru temperature premašuju 40 stupnjeva, što maksimalno otežava igranje bilo kojeg sporta na otvorenom pa Fifa nije imala izbora i prebacila je natjecanje u zimske dane, koji su puno ugodniji na Bliskom Istoku.

Zbog toga SP započinje 20. studenog, utakmicom Katara i Ekvadora, dok će se na turniru od 64 utakmice finale igrati 18. prosinca, čime je prekinuta klupska nogometna sezona na svojoj polovici, što je utjecalo na odigravanje mnogih natjecanja, uključujući i klupsku Ligu prvaka…

Puno utakmica i malo odmora

Odigravanje Svjetskog prvenstva usred sezone osjetit će svi uključeni nogometaši, jer tempo odigravanja različitih natjecanja bit će žestok pa igrači ne mogu očekivati zasluženi odmor niti u jednom trenutku, u sljedećih osam mjeseci.

Zbog toga imamo neobičnu situaciju u Ligi prvaka u kojoj se natjecanje igra iz tjedna u tjedan, a grupna faza bit će odigrana nabrzinu do početka studenog, kako bi se u veljači mogla nastaviti prema svom rasporedu.

Što se izbornika reprezentacija tiče, oni također nisu oduševljeni Svjetskim prvenstvom usred sezone, jer ostali su bez prilike za uigravanjem momčadi i radom na njihovoj kondiciji. Naime, imat će samo tjedan dana za okupljanje prije nego što akcija u Kataru počne, što će im biti dovoljno tek za jednu prijateljsku utakmicu uoči grupne faze turnira.

Utakmice pak ligaških natjecanja su poput Lige prvaka nagurane jedna na drugu tijekom listopada i studenom, a i kasnije. Pa ćemo tako u Dinamo Hajduk derbi utakmici HNL-a do veljače uživati čak tri puta, dok su kupovi gurnuti u drugi plan i odgođeni za sljedeću kalendarsku godinu, kada će se praktički igrati svakog utorka i srijede, onih dana kada ne bude međunarodnih klupskih utakmica.

Nogometaši ne samo što nemaju pravo na odmor prije početka SP-a, već se i brzo moraju vratiti u klupsku akciju nakon njega, jer kolo Premiershipa je na rasporedu za “Boxing Day” 26. prosinca, samo tjedan dana nakon finala u Kataru, dok sličan raspored imaju i ostale popularne europske nogometne lige.

A unatoč svim ovim okolnostima sezona nije produžena već klupska natjecanja završavaju potkraj svibnja, nakon čega će opet u lipnju na scenu stupiti nogometne reprezentacije, koje će odigrati nama vrlo zanimljivi Final Four Lige nacija.

Drugim riječima, ova jedinstvena nogometna sezona imat će više naguranih utakmica u svom rasporedu nego ikad prije, na što se navijači sigurno ne žale, ali igračima, klubovima i reprezentacijama to je izazov na koji inače ne računaju. Zbog toga će širina kadra svakog kolektiva biti ključ uspjeha u sezoni 2022./23., bilo da se radi o nacionalnoj izabranoj vrsti ili momčadima u privatnom vlasništvu…

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 10 listopada, 2022 09:49
Napišite komentar

Nema komentara

Još nema komentara!

Napišite komentar! Na ovom članku još uvijek nema komentara, ali vi možete biti prvi.

Napišite komentar
Pogledajte komentare

Napišite komentar

Email adresa neće biti objavljena
Obavezna polja su označena*